Каква е връзката между тютюнопушенето и болестите предавани по полов път?

Мария
Написана от Мария декември 16, 2014 00:30

Каква е връзката между тютюнопушенето и болестите предавани по полов път?

Акценти:

  • Причина ли е тютюнопушенето за инфекция с HPV-16?
  • Повод ли са резултатите от изследването за отказване от вредния навик?
  • Изложени ли са хората, които не се излагат на тютюнев дим на риск от инфекция с HPV-16?

Свързани:

Учени от Johns Hopkins Medicine установили връзка между тютюнопушенето и човешкия папилома вирус тип 16 /HPV-16/, който се предава по полов път. Смята се, че този инфекциозен организъм е причина за развитие на злокачествени тумори на устната кухина и на ларинкса.

Резултатите от това проучване, публикувано в списание JAMA, показват, че съществува корелация между разпространението на вируса и броя на изпушените цигари.

Учените са установили, че инфекция с човешкия папилома вирус тип 16 по-често се срещала сред тези участници от изследването, които са пушачи или отдавна са се отказали от цигарите, независимо от тяхното сексуално поведение. HPV-16, който обикновено се предава чрез орален секс, е причина за 80% от раковите заболявания с локализация в устната кухина и фаринкса.

Броят на заболелите от тези видове рак в САЩ е нараснал с 225% през последните 2 десетилетия. „Орален секс се практикува много често, въпреки това този вид рак се среща относително рядко.“ – посочва един от авторите на изследването Gypsyamber D’Souza.

„Това разминаване показва, че със сигурност има и други рискови фактори, наличието на които предразполага при някои хора да се развие персистираща инфекция с HPV-16 и впоследствие зависим от HPV-16 рак на орофаринкса, което при повечето хора не се случва“ – допълва още той.

В своето изследване авторите използвали материали от National Health and Nutrition Examination /NHNE/, като за своята научна работа те подбрали 6887 участника.

От тях 2012 доброволци или 28.6% били пушачи и 63-ма или по-малко от 1% имали потвърдена хронична инфекция с HPV-16.

Всички участници били подложени на тестове за наличие на биомаркери за тютюнопушене, а също и за това дали са носители на HPV-16 в носоглътката.

Освен това на доброволците били проведени и лабораторни изследвания /кръвна картина, урина и PCR течност, получено чрез 30-секудно жабурене със специална вода за уста/, участниците преминали и през 30-минутни компютърни тестове, насочено към изясняване на техния статус на тютюнопушене и на сексуалното им поведение.

Получените резултати показали, че съчетанието на два рискови фактора при един човек – тютюнопушене и практикуване на орален секс.

Сред участниците пушачи честотата на разпространение на HPV-16 била 2%, а тези, които спрели да пушат или никога не са го правели този показател бил 0.6%.

В кръвта и урината на участниците били измерени нивата на 2 химически вещества: котинин и NNAL /специфичен метаболит от групата на нитрозамините/.

Колкото по-дълго съответния участник употребявал тютюн, толкова по-високи били нивата на тези метаболити в неговата кръв и урина и толкова по-голяма била вероятността, той да е носител на HPV-16.

„Получените от нас резултати дават на пушачите още един повод да се откажат от своя пагубен навик и показват, че пушенето на дори незначително количество цигари, е причина за рязко увеличаване на риска от инфекция с HPV-16“ – посочва доктор Carole Fakhry, автор на изследването и доцент в катедрата по отоларингология в Johns Hopkins University School of Medicine.

Учените също така подчертават, че въпреки силната корелация между тютюнопушенето и разпространението на оралната инфекция с HPV-16, пушенето само по себе си не е причина за инфекция с този вирус, а само предразполага към нея. Освен това хората, които не се излагат на тютюнев дим, също са изложени на риск от инфекция с HPV-16, макар и в значително по-малка степен.

Каква е връзката между тютюнопушенето и болестите предавани по полов път?
4.5 (89.33%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 16, 2014 00:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи