Какви храни не трябва да съхранявате в хладилник

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 12:49

Какви храни не трябва да съхранявате в хладилник

Акценти:

  • Храни - хладилник
  • Съхранение на хранителни продукти
  • Картофи - съхранение в хладилник

Свързани:

В хладилника ние обикновено държим провизии, които да съхраняваме за по-продължително време – най-малко дни… Ясно е, че на месото, колбасите, яйцата, сиренето, маслото, млякото, изварата мястото им е именно там.

Въпреки това съществуват и хранителни продукти, за които ниските температури са категорично противопоказни. Но не всеки от нас знае за това.

За какви продукти става въпрос?

• Хляб – мнозина го държат именно в хладилника, надявайки се, че така той по-дълго няма да се вкисне. Може и наистина да не се развали, но ще поеме всички миризми от хладилника, а ако е прекалено влажно може и да плесеняса.

Хлябът е необходимо да се съхранява на стайна температура и не повече от 4 дни, но повечето производители му дават срок на годност в рамките на 48-72 часа.

Ако смятате, че не можете да изядете цял хляб за това време, е добре да отрежете, колкото ви е необходимо, а останалото можете да сложите във фризера или в камерата на хладилника, в която постоянната температура е под -10 градуса. Така хлябът ще се съхрани за по-дълго.

• Кафе – може би се струва странно, но много хора обожават да съхраняват в хладилника и кафето. Но не трябва да правите в никакъв случай.

На първо място ниската температура негативно въздейства на качеството и вкуса на кафето и на второ място останалите хранителни продукти могат да поемат от неговия аромат, което не винаги е желателно.

• Картофи – също не трябва да се съхраняват в хладилник. Това се дължи на факта, че при температура от +7 градуса и по-ниска скорбялата в този кореноплоден зеленчук се превръща в захар.

В резултат на което консистенцията и вкусовите качества на картофите се изменят неблагоприятно. Най-добре е картофите да се сложат в книжен плик и да се оставят за съхранение в килера или мазето.

• Домати – този зеленчук също често се съхранява в хладилник, поради страх от разваляне и изгниване. Всъщност, когато доматите се сложат в хладилник, вкусовите им качества се влошават.

Тези зеленчуци „обичат“ топлината, поради това следва да се съхраняват на стайна температура, при това трябва да се пазят от излагането на директна слънчева светлина. Това означава, че можете да ги сложите на масата или в шкаф, но не и на перваза на прозореца, където ще бъдат изложени на директна слънчева светлина.

• Лук – в хладилника просто ще изгние поради високата влажност и недостатъчната циркулация на въздуха. Най-добре се съхранява на хладно място, но и не и пълна тъмнина, тъй като се изменя вкуса му.

Не следва да се държи също така до картофите, тъй като влагата и газовете, които отделят тези кореноплодни зеленчуци способстват за по-бързото гниене на образуващия сълзи зеленчук.

• Чесън – изобщо не понася студа. Може да се съхранява в продължение на 2-3 месеца на всяко сухо място. Въпреки това е необходимо да се осигурява периодична циркулация на въздуха, тоест да се проветрява, което ще спомогне чесънът да не загнива.

Сега се продават специални съдове с отвори предназначени за съхранение на чесън.

• Лютиви сосове – счита се, че всички пикантни сосове и подправки непременно трябва да се съхраняват в хладилник. Но влизащите обикновено в състава на такива сосове захар, сол и оцет са отлични консерванти. Такъв сос може до 3 години да се съхрани, например в килера, където температурите са по-ниски.

Какви храни не трябва да съхранявате в хладилник
4.5 (90%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 12:49
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Цветан Минков април 21, 23:12

    Тук е написано нещо, което просто не е вярно. Че в хладилника има висока влажност-принципа на работа на всеки хладилник, на всеки климатик също, е да намалява влажността от помещението или съдът, в който е инсталиран. При хладилниците влажността се отделя отзад, в една ваничка. В тази ваничка минават тръбите, отделящи топлината от самия хладилник, нагряват водата от конденза и я изпаряват в стаята, където се намира хладилника.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи