Какви инфекциозни заболявания се пренасят от мухите

Мария
Написана от Мария юни 19, 2015 00:44

Какви инфекциозни заболявания се пренасят от мухите

Акценти:

  • Туларемия - разпространение чрез мухи
  • Инфекциозни заболявания - домашна муха
  • Насекоми - предпазване

Свързани:

Мухата / лат. Musca/ принадлежи към рода на най-известните насекоми. Почти навсякъде е разпространена домашната муха, която е и най-обикновената от всички видове мухи.

Характерните особености на домашната муха са сив цвят на тялото, жълтеникава глава, черно коремче, отдолу жълтеникаво, тялото и краката са покрити с множество косъмчета. Слюнката на мухата, съдържа ензими, които размекват твърдата храна. Мухите се хранят с храната на човека и с разлагащи се органични остатъци.

Домашната муха води дневен начин на живот – тоест активна е през светлата част на денонощието. Това насекомо се явява вектор на разпространението на редица инфекциозни и паразитни болести.

За щастие в България до сега не са възниквали епидемии, които да са предизвикани от мухи. Но например в Русия всяка година биват регистрирани от 3 до 5 епидемии. И те възникват при употребата на заразени хранителни продукти, които са били в контакт с мухи.

При заразилите се нарушава функцията на черния дроб и на стомашно-чревния тракт.

Вероятно повечето от вас са наясно, че диария или запек и висока температура са първите признаци на инфекциозно заболяване.

Мухата е способна да пренася на своето тяло до 6 милиона бактерии, а вътре в него до 28 милиона. Насекомите „носят“ по и вътре в себе си частици от фекалии и кацайки на хранителните продукти, оставят по тях мръсни „следи“ и снасят своите ларви.

За своя живот мухата снася до 500 яйца и преживяемостта на тези личинки е изключително висока. Периодът на превръщането на ларвата в муха отнема около 1 месец. 1 отделна муха и нейното потомство могат в продължение на 3 месеца да образуват милионна популация.

Ларвите могат да се „установяват“ в сиренето, бекона, шунката и в солените риби. При попадане в червата на човека ларвата продължава жизнената си дейност, предизвиквайки инфекциозни заболявания, които се пренасят от нея.

Видовете инфекции преносими от мухите – на първо място това са чревните – коремен тиф, дизентерия, холера, паратиф,, а също и туберкулоза, дифтерия, полиомиелит и дори антракс.

Особено опасни са мухите, смучещи кръв, нападащи както животните така и човека. Освен антракс тези насекоми могат да станат причина за развитие на такива заболявания като бруцелоза, сап и туларемия.

Мухите също са преносители на трахома – една от най-разпространите причини за слепота в света. Това заболяване води до загуба на зрението и оставя белези по роговицата – външната обвивка на окото. По света от трахома страдат 500 милиона души.

Видовете инфекции пренасяни от мухи са твърде разнообразни, но съблюдаването на елементарни правила за хигиена и унищожаването на тези насекоми в помещенията, а също химическите препарати позволяват да се предпазим от възникването на болести, предавани от мухите на човека.

Има и още няколко фактора, определящи епидемиологичното значение на домашните мухи за човешкото здраве:

• Тясна връзка с човека;
• Целогодишен период на размножаване, макар и със застудяването на времето мухите да изчезват;
• Хранене с отпадъци;
• Изключителна мобилност на начина им на живот;

Как да предпазите себе си и своите близки от тези насекоми?

Ето няколко лесни за изпълнение съвети:

• Поставяйте мрежи на прозорците и вратите;
• Поддържайте чистота в кухнята и в тоалетната, покривайте хранителните продукти и коша за боклук.
• Мухите не търпят миризмата на домати, вратига, босилек и на ела.

Какви инфекциозни заболявания се пренасят от мухите
4.6 (92.16%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 19, 2015 00:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи