Какви правила е важно да се спазват при избор на слънцезащитен крем

Мария
Написана от Мария май 17, 2015 15:38

Какви правила е важно да се спазват при избор на слънцезащитен крем

Акценти:

  • Слънцезащитен фактор
  • Слънцезащитни средства - лице и тяло
  • Светлина - пигменти

Свързани:

В навечерието на горещото лято е време да помислим за надеждна защита на кожата от слънчевата светлина. Затова е важно да се запознаем с това какви правила следва да спазваме при избора на слънцезащитен крем.

На какво следва да обръщаме внимание?

При покупка на слънцезащитен крем на първо място е необходимо внимателно да разгледате лицевия етикет, на който задължително следва да бъде изписан SPF на крема и информация за защита от спектър А или В от ултравиолетовото излъчване той осигурява.

Широкият спектър на защита на средството означава, че този крем защитава както от ултравиолетовите лъчи /УЛ/ тип А, така и от тип В. УЛ от спектър А способстват за ранното стареене на кожата, за развитието на пигментни петна и дори за появата злокачествени новообразувания.

А тези от В-спектъра предизвикват зачервяване кожата, слънчеви изгаряния и слънчева алергия.

Крем с какъв SPF следва да изберете за вашата кожа?

При избор на слънцезащитно средство с един или друг номер на SPF е необходимо да се ръководите от фототипа на вашата кожа и от вашата възраст.

Децата, юношите и хората в напреднала възраст е необходимо да ползват кремове и лосиони с най-високо ниво на защита, тъй като при тази група образуването на мелатонин протича много бавно.

Изначално лекарите-дерматолози препоръчват използването на слънцезащитни кремове с най-висок фактор на защита (SPF-индексът е до 50). След кожата започне да привиква към слънцето, то можете да използвате по-малко мощни средства, но SPF е необходимо да бъде не по-нисък от 15.

За да разберете какъв SPF е необходимо да притежава вашият слънцезащитен крем, е необходимо да определите фототипа на вашата кожа.

• Фототип 1 – само след 10 минути престой по открито слънце кожата на такива хора става червена. Обикновено, това е светла кожа, често с лунички. Такива хора обикновено имат светли коси. За такива хора е противопоказно изгарянето, а слънцезащитният крем е необходимо да бъде с SPF50.

• Фототип 2 – това са хора с повишена чувствителност към ярко слънце. При тези хората косата също е светла, а очите – кафяви или сиви. След престой на слънце кожата им става червена, въпреки че след няколко дни цветът ѝ обикновено се изменя в златисто-кафяв. Хората с фототип 2 са длъжни да използват кремове със защитен фактор с номера от 20 до 30.

• Фототип 3 – такива хора имат достатъчно тъмна коса, кафяви или кафеникаво-зелени очи, а кожата им дори и през зимата има леко смугъл оттенък. За такива хора са подходящи слънцезащитни средства с индекс 15-20.

• Фототипове 4-6. Това са хора са с матова кожа по рождение, които почти не изгарят на слънце. На тях им е достатъчна и минимална защита.

Слънцезащитни средства за лицето и тялото

По какво се различават слънцезащитните средства за лице и тяло? Обикновено, в кремовете за лице се съдържат допълнителни съставки, осигуряващи допълнителна защита на кожата срещу стареене.

Освен това в такива кремове могат да се съдържат специални отразяващи светлината пигменти, придаващи визуален ефект на светеща кожа.

За кожата на лицето лекарите-дерматолози съветват да се използва крем с висок индекс на SPF се нуждае от по-надеждна защита срещу действието на ултравиолетовите лъчи.

Същевременно добрият слънцезащитен крем с висок индекс на SPF с надеждна защита срещу УЛ от А-спектъра е подходящ както за нанасяне на лицето, така и на тялото.

Какви правила е важно да се спазват при избор на слънцезащитен крем
4.6 (91.51%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 17, 2015 15:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи