Какви са допълнителните усложнения при диабет

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 09:57

Какви са допълнителните усложнения при диабет

Акценти:

  • Може ли диабетът да доведе до други здравословни проблеми?
  • Какво представлява диабет тип 1?
  • Какви са усложненията при диабет тип 2?

Свързани:

Диабетът тип 1 се характеризира със загубата на произвеждащите инсулин бета-клетки в лангерхансовите острови на панкреаса, което води до намаляване на отделяното количество инсулин.

Той се разделя на два вида- имунно медииран и идиопатичен.

Повечето случаи на диабет тип 1 са с имунно медииран характер, като загубата на бета-клетките се дължи на автоимунна атака от Т-лимфоцити.

Макар че има данни за известна генетична предразположеност, развитието на болестта се предизвиква от външни фактори.

Голям брой от децата с диабет тип 1 показват признаци на дългосрочни здравословни усложнения, включително слепота, показва докладът.

Благотворителни организации казват, че трябва да се обърне внимание на бъдещото здраве на пациентите, защото някои от тях показват в ранен период маркери на очите, сърцето и бъбреците.

Данните от Англия и Уелс показват, че 1000 нови случаи на диабет тип 1 са регистрирани при хора под 25-годишна възраст за изминалата година. Но като цяло контролът на кръвната захар при тази група се е подобрил, сочи проучването.

Диабет тип 1 често се появява в детството и се различава от диабет тип 2 , който в голяма степен се дължи на нездравословен начин на живот. Диабетът тип 2 се характеризира с инсулинова резистентност, понякога съчетана с понижено отделяне на инсулин от панкреаса.

Предполага се, че неправилното реагиране на тъканите на инсулина е свързано с функционирането на инсулиновите рецептори, но конкретната причина за него е неизвестна.

Кралският колеж по педиатрия и здраве на децата е проучил резултатите от медицинските изследвания при млади хора и деца с диабет в Англия и Уелс през 2013-2014 година.

Анализът показва, че 26 867 деца и млади хора с диабет са били регистрирани през миналата година, в сравнение с 25 221 през 2012/2013.

Но само 16% са били подложени на всичките седем здравни теста, които са силно препоръчителни при контрола на кръвната захар и евентуалното възникване на усложнения.

Постоянно високите нива на кръвната захар могат да доведат до сериозни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и заболявания на бъбреците.

Цифрите показват, че над 27% от младото население, което има високо кръвно налягане , е изложено на риск от сърдечно-съдови заболявания.

А 7% показват признаци за бъдещо заболяване на бъбреците. Над 14% са имали ранни признаци на заболяване на очите, което ги излага на риск от ослепяване в по-късни години. Повече от 25% боледуват от затлъстяване.

„Има доказателства, че децата с диабет изпитват проблеми със зрението или бъбреците, преди те да достигнат 18-годишна възраст”, каза Барбара Йонг, главен изпълнителен директор на организация за справяне с диабета.

„Това е трагично и имаме големи притеснения за бъдещото здраве на нашите деца, защото те показват признаци на усложнения дори на такава ранна възраст”, добави тя.

„Но все пак има и някои добри новини  – проучването показва, че контролът на кръвната захар в Англия и Уелс е достатъчно добър. Ние се надяваме, че при това положение сериозността на усложненията може да бъде ограничена”, каза д-р Джъстин Варнер.

Диабетът тип 2 представлява 5% от всички случаи на диабет при децата, но се наблюдава зависимост, че много от младите хора с тази форма на заболяването живеят в бедни райони на Англия и Уелс.

Какви са допълнителните усложнения при диабет
4.5 (90.8%) 50 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 15, 2015 09:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи