Какви са най-новите препоръки за здравословно хранене

Мария
Написана от Мария март 6, 2015 10:44

Какви са най-новите препоръки за здравословно хранене

Акценти:

  • Здравословно хранене - препоръки
  • Влошена екологична ситуация - хранене
  • Употреба на умерени количества кофеин

Свързани:

Предната седмица екип от експерти представил на правителството на САЩ доклад с обем от 570 страници, в който се съдържат техните позиция във връзка с това какви промени е необходимо да бъдат направени в препоръките за здравословно хранене на населението.

Въз основа на този доклад Департаментите на земеделието и на здравеопазването и социалното осигуряване по-късно ще изготвят новите препоръки за хранене за гражданите на САЩ.

Предходната версия на препоръките беше обявена публично през 2010 г. Разработването на настоящия документ продължава вече 18 месеца и той се основава на най-новата научна информация.

В момента в САЩ около 155 млн. души са с наднормено тегло или затлъстяване, а 117 милиона с предотвратими хронични заболявания. За сравнение в България с по-висока от нормалната телесна маса и с метаболитен синдром е 20% от населението.

Но при децата през последните години се наблюдават негативни тенденции и броят, както на тези с наднормено тегло, така и със затлъстяване расте.
Основните, попадащи в този документ, препоръки се съсредоточават върху консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с ниска или нулева масленост, морски дарове, бобови растения, при това се предлага ограничаването на употребата на червени меса и месни продукти, преминали промишлена обработка, тоест колбаси, захар и рафинирани зърнени храни като бях хляб например.

В сравнение с предишните аналогични документи има и неочаквания изменения, сред които употребата на умерени дози кофеин и премахването на каквито и да е ограничения на приеманият с храната холестерол.

Членовете на консултативната комисия по разработването на препоръките за хранене посочват, че натрупаната към настоящия научна информация не предполага необходимостта от изключването на каквито и да е хранителни продукти или следването на един единствен модел на хранене.

Напротив, хората могат да комбинират огромно разнообразие от хранителни продукти, изменяйки тяхното съчетание и получавайки в резултат здравословно ежедневно меню, което ще съответства на индивидуалните им медицински потребности, вкусовите им предпочитания и културните традиции.

Що се отнася до най-важните изменения, в документа се анализира дългосрочно снабдяването на страната с продоволствие и възпроизводимост на избора на хранителни продукти, на което преди не се е обръщало такова внимание.

Също така се разглежда проблемът с дългосрочното поддържане на здравословен хранителен режим и някои елементи на съвременното хранене, такива като кофеин.

Налични са данни, които са доказани на умерено и високо ниво и които свидетелстват за това, че здравословните хранителни модели, основани на консумацията на големи количества храни от растителен произход – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки и семена, а също и нискокалорични продукти от животински произход, се асоциира с по-благоприятна екологическа ситуация, в частност отделяне на по-малки количества газове в атмосферата, които предизвикват парников ефект, а също и по-оптимално използване на поземлените, водните и енергийните ресурси.

Възпроизвеждането в дългосрочен план на здравословните хранителни модели представляват нова тема за обучение на потребителите и формиране на здравословен начин на живот.

Те могат да залегнат в основата на „култура на здравето“ за настоящите и бъдещите поколения както на индивидуално, така и на ниво население.

Освен анализът на екологичните аспекти на храненето, в доклада влезли и някои идеи, които несъмнено станали изненада в сравнение с предишната версия на препоръките. В частност, в документа не се предлагат никакви ограничения на количествата холестерол, които хората приемат с храната.

Какви са най-новите препоръки за здравословно хранене
4.4 (88.68%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 6, 2015 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи