Какви са последствията от наличието на смартфони и телевизори в спалнята на децата

Мария
Написана от Мария юни 12, 2015 19:05

Какви са последствията от наличието на смартфони и телевизори в спалнята на децата

Акценти:

  • Мобилни устройства - продължителност
  • Продължителност на съня
  • Ученици - време за лягане

Свързани:

Добре е известно, че наличието на телевизор в спалнята на детето може да има пагубно влияние върху качеството и продължителността на неговия сън. Този факт е бил потвърден от многобройни научни изследвания.

Но тези, изучаващи въздействието на малките екрани върху съня на детето , като смартфона или таблет, са много по-малко.

Същевременно тези устройства са още по-опасни, тъй като привличат вниманието не само със светлината при гледане, но и могат да подават звукови сигнали тогава, когато детето вече спи или дори да го събуждат.

Авторите на новото изследване, проведено сред ученици от 7-ми и 4-ти клас в училища в щата Масачузетс, направили опит да проучат връзката между наличието на включени смартфони в спалнята на децата и качеството на техния сън.

Те използвали фактическите данни от изследването, чийто предмет било детското затлъстяване, проведено през 2012 година. Използвани са 2 крайни точки – времето, в което детето отива да спи в делнична вечер и субективното му усещане в края на учебната седмица, за това дали се е наспивало достатъчно добре през изминалите 5 дни.

Продължителността на съня е изчислявана като интервал от времето, в което отива да си ляга до времето на събуждане, през делничните дни.

Пълноценността на съня се е определяла чрез анкетиране на учениците – на тях им бил задаван въпросът – „За колко дни от изминалата седмица сте имали усещането, че не сте спали достатъчно, за да възстановите силите си? “

По този въпрос децата били разделени на 2 групи – на тези ученици, които казали, че са успявали да се наспят 3 и по-малко дни в седмицата – достатъчен сън и тези, които отговорили, че повече от 4 дни не са успели да се наспят – недостатъчен сън.

По време на анкетирането учени също питали колко често те спят с включен смартфон около леглото? Има ли телевизор в тяхната спалня?

Били отчетени и анализирани също и показателите като пол, клас в училището, раса и субективно ниво на физическа активност. Общо в изследването взели повече от 2000 ученици.

Малко повече от половината – 54% от тях съобщили, че спят с включен смартфон близо до тях, а 75% имали телевизори в спалнята. По-често с включен смартфон спели седмокласниците – 65%, в сравнение с четвъртокласниците – 46%. Средното време за нощен сън на седмокласниците било 8.8 часа, в сравнение с 9.8 часа сред четвъртокласниците.

Децата, които спели в близост до мобилно електронно устройство, спели с 20.6 минути по-малко в сравнение с връстниците си, които нямали в близост включен смартфон по време на сън. Подобна взаимовръзка била установена и при децата, при които в спалнята имали телевизор.

Разликите в продължителността на съня били предизвикани основно от времето, в което отивали да лягат да спят.

Авторите на изследването стигнали до заключението, че сънят в непосредствена близост до мобилно електронно устройство като смартфон и таблет, наличието на телевизор в спалнята и голямата продължителност на времето, прекарвано в гледане на тези екрани, е свързано с намаляването на неговата продължителност /на съня/.

Резултатите от това проучване не са изненадващи за никого, но бидейки облечени в научна рамка и публикувани в научни рамки – те разкриват пред прекалено големите мащаби на този проблем, който е възможно да има непредвидени последствия на нормалното развитие на децата.

Какви са последствията от наличието на смартфони и телевизори в спалнята на децата
4.6 (91.67%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 12, 2015 19:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи