Какви са последствията от преяждането по празниците

Мария
Написана от Мария април 12, 2015 17:28

Какви са последствията от преяждането по празниците

Акценти:

  • Преяждане - празници
  • Злоупотреба с храна - рискове
  • Естествени овкусители

Свързани:

Отбелязването на българските празници от далечни времена се е свързвало с изобилие от ястия и тази традиция се е запазила до днес.

След празниците ние сме свикнали дълго време да доизяждаме приготвяните ястия, радвайки се на възможността да не обикаляме по магазините и да стоим до печката поне няколко дни.

Но повечето от вас вероятно ще се запитат какво е лошото човек да седне на трапезата заедно със своето семейство или приятели? Всъщност нищо, но ако не се отчита преяждането и неговите последствия.

А последствията от преяждането могат да бъдат много неприятни и допълнителните сантиметри в талията са само най-малкото зло.

Какви са възможните последствия от преяжданията по време на празниците?

• Нарушаване на нормалната обмяна на веществата;
• Дисфункция на щитовидната жлеза;
• Хипертония, колебания на артериалното налягане;
• Вегетосъдова дистония;
• Обостряния на съществуващи заболявания на стомашно-чревния тракт;
• Влошаване на функцията на черния дроб и на извеждащите жлъчната течност органи;
• Заболявания на ставите;

Следва да се отбележи, че дори няколкократното преяждане също е възможно да има тежки последствия за здравето.

Дори да се подадете на изкушението да прекалите с храненето само веднъж, е възможно да предизвикате обострянето на гастрит поради големият обем храна, който ще погълнете.

Освен това прекаляването с храни, съдържащи големи количества въглехидрати води до покачването на кръвната захар и като последствие захарен диабет.

Големите количества мазнини, особено ако са от животински произход, влияят на нивата на холестерола, а злоупотребата с храни, съдържащи големи количества белтъчини, способства за допълнителното натоварване на бъбреците и на нервната система.

Също така следва да се припомни, че понякога празничното преяждане прераства в опасен навик, който излага на огромен риск здравето.

Как да предотвратите празничното преяждане?

Разбира се, последствията от злоупотребата с храна по време на празниците е по-добре да бъдат предотвратени, отколкото отстранени.

Въпреки това невинаги съществува такава възможност, тъй като за избягване на последствията е необходимо да знаете от какви съставки е приготвена храната.

Ако сте прекарали Великден на гости или сте отбелязали Възкресение Христово в хотел или в ресторант, да проследите калоричността и състава на ястията е почти невъзможно.

Ако сте си устроили празника в семеен кръг или като вечеря за двама, можете да приготвите за себе си за семейството или половинката ви специални ястия, в които ще бъдат използвани минимално количество подправки, сол, тъй като именно те предизвикват апетит и ви стимулират да консумирате огромни порции.

Подправките и солта са естествени „усилватели“ на вкуса, въпреки че повече от нас вероятно не подозират това. За повечето от нас овкусителите са химически вещества, вредата за здравето на човек е очевидна.

Следва да се избягват и прекалено солените храни като херинга, консервирани и мариновани зеленчуци и пикантни сосове.

Наблюдавайте количеството храна, което приемате – порцията, която приемате наведнъж следва да се събира в дланта ви. Интервалът между храненията трябва да бъде не по-малко от 2 часа.

Не злоупотребявайте с течностите. Препоръчително е да замените майонезата в салатите с растително масло, тоест със слънчогледово олио или най-добре зехтин, оцет или с немазна сметана.

За следващия по-голям празник е най-добре да подготвите своя организъм. Например 2 седмици преди празниците можете да започнете да приемате препарати, подпомагащи функцията на черния дроб или най-добре такива храни като ябълки, извара, ягоди и т.н.

Какви са последствията от преяждането по празниците
4.4 (88.53%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 12, 2015 17:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи