Какви са причините за намаляване еластичността на кожата

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 11:21

Какви са причините за намаляване еластичността на кожата

Съществуват цяла редица фактори, които водят до ускорено стареене на кожата и намаляване на нейната еластичност.

Кожата е най-големият по площ човешки орган, който защитава вътрешните части на тялото от агресивно външно въздействие, активно участва в дишането, терморегулацията, обмяната на веществата и изпълнява други не по-малко важни функции. А също така кожата е важна и от гледна точка на естетиката.

Гладката, еластична здрава кожа несъмнено увеличава привлекателността на нейния притежател.

Еластичността на кожата е една от главните нейни характеристики и благодарение на това ѝ свойство тя изглежда винаги млада и поддържана. Съответно загубата на еластичност и на гладкост веднага се отразява неблагоприятно на нашия външен вид.

Какво прави кожата еластична?

Това нейно качество се променя с възрастта. При хората над 25-годишна възраст в този орган, както и по цялото тяло се отключват процеси на стареене, които стават забележими с невъоръжено око едва към 40-тата година.

Еластичността зависи от количеството колаген и еластин – специфични белтъци, които с напредването на възрастта започват в по-малки количества да се образуват в кожните клетки. Освен това еластичността на кожата се влияе и от количеството течност, което се намира в нея.

Защипете кожата и след това отпуснете. Ако мигновено се завръща в първоначалното си положение и гънката изчезне, то вашата кожа е достатъчно еластична.

С напредването на възрастта свойството на кожата така мълниеносно да се възвръща в началното си положение изчезва. Но освен на възрастта на състоянието на кожата влияят и още редица фактори.

Какви фактори понижават еластичността на кожата?

Не на последно място сред факторите, обуславящи времето, когато кожата губи своята еластичност, са и генетичните особености. Но освен гените съществуват и множество други причини, предизвикващи преждевременно стареене на кожата.

До влошаването състоянието на кожата и до загуба на нейната еластичност могат да доведат също някои външни и вътрешни, предизвикващи фактори.

 • Прекомерен престой на слънце, то е способно да разрушава еластиновите влакна и да доведе до прекомерна загуба на вода от клетките.
 • Неправилно хранене – недостатъчното постъпване в организма на вещества необходими за нормалното функциониране на кожата, а също и липсата на течности способстват за влошаване на състоянието на кожата.
 • Намаляване на теглото – рязкото сваляне на килограми може да стане причина за увисване и набръчкване на кожата. Това се дължи на това, че най-големият орган на човешкото тяло не успява да реагира на рязкото намаляване на обемите на тялото и да активира необходимите механизми за корекция.
 • Заболявания – цяла съвкупност от патологии са в състояние да доведат до влошаване на състоянието на кожата;
 • Тютюнопушенето и другите вредни навици също негативно се отразяват на еластичността и на другите характеристики на кожата.

За преждевременното стареене на кожата способства и пребиваването в региони с екологично замърсяване, а също така и хроничният стрес и постоянно напрежение.

Заболяванията и еластичността на кожата

 • Патологиите на стомашно-чревния тракт винаги се отразяват на кожата. Еластичността на кожата особено страда при заболяванията, съпровождащи се с диарии;
 • Онкологични заболявания;
 • Хронични патологии;
 • Заболявания, свързани с хормоналния фон, например заболявания на щитовидната жлеза и диабет;

Как да помогнем на кожата да запази еластичността си?

 • Правилно хранене;
 • Достатъчен прием на течности;
 • Масаж;
 • Физическа активност;
 • Прием на витамини – задължително;
Какви са причините за намаляване еластичността на кожата
4.5 (90.22%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 11:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи