Какви са различните видове затлъстяване

Калина
Написана от Калина май 12, 2015 14:53

Какви са различните видове затлъстяване

Акценти:

  • Какво откритие са направили учените относно затлъстяването?
  • Колко вида затлъстяване има?
  • Какви са характерните черти на всеки вид затлъстяване?

Свързани:

Според проучване, проведено в САЩ и Великобритания, има шест основни типа затлъстяване.

Учените разделят затлъстяването на различни подкатегории и започват интензивно третиране на отделните области, за да постигнат ефективно лечение на проблемите, свързани с излишните килограми. От изследването става ясно, че различните демографски, здравни и поведенчески фактори, играят важна роля при затлъстяването.

Изследователите от Университета на Шефилд във Великобритания и в Харвардското училище за обществено здраве в САЩ определят шест различни типа затлъстяване. За да определят различните категории, учените анализират данни от 4144 случая на затлъстяване при възрастни като средната възраст на участниците е 56 години.

Индексът на телесна маса (ИТМ) при всички участници е средно 30, а за цялата група 34. Жените взели участие са 58%, а мъжете 42%.

Първоначално изследователите събират информация за начина на живот на участниците, типа хранене, физическа активност и предишни усилия, които са полагали, за да отслабнат. Разработен е въпросник, който се раздава на участниците от лекарите им.

Въз основа на отговорите от въпросника, изследователският екип е в състояние да идентифицира модели на клиничните характеристики и да създаде шест типа пациенти, при които се наблюдават шест вида затлъстяване.

Изследването е публикувано през април, в списание за обществено здраве. Учените предполагат, че ако установим към коя група попадаме, по-лесно ще определим причината за затлъстяване и ще се справим със загубата на килограми. Основни причина за затлъстяване могат да бъдат прекомерен прием на алкохол, вредни хранителни навици и липса на физическа активност.

В първата група, участват млади здрави жени, които все още не са развили усложнения от затлъстяването като диабет тип 2.

Във втората група участват мъже, които консумират най-малко 12 питиета на седмица.

Третата група е за нещастни и тревожни лица, на средна възраст, в нея могат да се приобщят жени, които страдат от психични проблеми.

Четвъртата група включва заможни и здрави лица в напреднала възраст, които не страдат от тежки болести, но консумират голямо количество алкохол и имат високо кръвно налягане.

Петата група е за физически болни, но щастливи хора в напреднала възраст, които проявяват добро психично здраве, но страдат от хронични заболявания като артрит.

В шестата група участват, най-бедните лица, които нямат икономически средства и страдат от голям брой хронични заболявания.

За да се справите със затлъстяването, е необходимо да започнете физически упражнения. Може да подобрите качеството на хранителния си режим, като намалите консумацията на мазни и сладки храни или увеличите приема на диетични фибри.

За да блокирате абсорбирането на мазнини или да понижите апетита си, може да приемате добавки, но преди това задължително се консултирайте с личния си лекар.

Не забравяйте, че затлъстяването е световен проблем и е сред основните причини за смърт (създава предпоставки за развитие на редица болести) и засяга хора от всички възрасти. Заема основно място сред проблемите за общественото здраве.

Въпреки че векове назад затлъстяването се е приемало като символ на благосъстояние и плодородие (както и днес в някои части на света), днес са известни вредите, които причинява на организма и затова трябва да вземем мерки навреме, за да предотвратим възможностите за усложнение.

Какви са различните видове затлъстяване
4.4 (87.84%) 51 глас[а]

Калина
Написана от Калина май 12, 2015 14:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи