Какви са скритите предимства на наднорменото тегло

Мария
Написана от Мария юни 14, 2015 13:03

Какви са скритите предимства на наднорменото тегло

Акценти:

  • Гняв към родителите
  • Тлъстини - защитен слой
  • Качване на килограми - оправдание

Свързани:

Редовно ходим в спортните зали, клиентки сме на фитнес инструктори , обичаме диетите и през цялото време ние отслабваме…

И не се досещаме, че живеем в един кръг, следвайки предварително зададен сценарий – искам да отслабна, намирам начини за това – свалям килограмите – постигам или не постигам желаното – отново качвам килограми – разочаровам се, разстройвам се и отново – искам да отслабна.

Получава се така, че нашата несъзнателна цел не е да отслабнем веднъж и завинаги, а да продължаваме да отслабваме, разтягайки този процес до безкрайност.

Хронично отслабващите

Съзнателно ние поставяме пред себе си съвсем други цели – да се обличаме предизвикателно, да се харесваме на мъжете или на съпруга, да изграждаме задълбочени и близки отношения, да правим кариера.

Но всичко това се възпрепятства от нашето наднормено тегло, което ние се стремим да нормализираме. Медиите ни подкрепят в това – успешните героини от сериалите и филмите рядко ни биват представяни като дебелани.

И затова и ние на всяка цена се опитваме да нормализираме теглото си. Препятствия пред нас няма, пътят ни е открит. И изведнъж стрелката на кантара предателски се отклонява надясно. И си казваме обезсърчително – сбогом хубави дрехи, нови интимни отношения и повишения в работата.

И често това не ни е за първи път.

Какво с нас не е както трябва?

Да мечтаем за нещо и да бъдем готови за изпълнението на своите мечти – съвсем не е едно и също. Много жени вътрешно не са готови за развитието на ситуацията. Възможно е те да не умеят да изграждат задълбочени отношения, възможно е да ги плаши близостта, започваща с трудности.

Също така е много вероятно те да са измислили само първата част от плана, а за втората просто да са забравили. И нашето тяло бърза да ни помогне, то ни подсказва изход от ситуацията – и се скриваме както в детството, през глава в спасителното одеяло.

В зряла възраст ролята на одеялото играе мастното отлагане, в което можем да се прикрием, да се укрием от чужди очи, да изчакаме неприятностите да отминат.

Защитният слой

Ненапразно наричат мазнините „защитен слой“ – той ни защитава от това, от което се страхуваме. От чужди очи, от сексуална близост, от опасния външен свят. В леките случаи това могат да бъдат излишните 5 килограма, с които жената вечно се бори и които неизменно се връщат обратно.

В по-сериозните случаи – наднорменото тегло е солидна броня, охраняваща ранимото ни сърце. Тези които страдат от хронично затлъстяване, често в детството си са преживявали психологическа травма, свързана със сексуално посегателство или насилие.

В повечето от случаите сред първопричините за развитие на затлъстяване са болезнени преживявания, които на много хора могат да им се строят плашещи.

И е възможно на по-пълните хора да им изглежда, че е по-добре да изпитват постоянно недоволство от собствените си тлъстини, отколкото да преразгледат отношенията си с близките си и да им признаят забранените си чувства – например гняв към родителите или срам, с които те не са наясно как да се справят.

В повечето случаи подобен избор се прави несъзнателно.

Качването на килограми също може да бъде просто оправдание за самия себе си – тъй като е по-лесно човек да си каже, че няма с кого да се среща, защото е дебел и такъв никой не го харесва, отколкото да си задава въпроси – защо се отказва от това да поддържа контакти с други хора.

Какви са скритите предимства на наднорменото тегло
4.6 (91.11%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 14, 2015 13:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи