Какви токсични вещества се съдържат в шампоаните и боите за коса?

Мария
Написана от Мария декември 12, 2014 00:15

Какви токсични вещества се съдържат в шампоаните и боите за коса?

Акценти:

  • При какви концентрации аминометил пропанол в козметичните средства става канцерогенен?
  • В какъв вид козметика най-често се съдържа това вещество?
  • Защо производните на формалдехида се определят като най-токсичните съставки на козметичните средства?

Свързани:

Токсичните вещества в шампоаните и боите за коса могат да навредят не само на косата ви. Научете повече за най-опасните вещества, които могат сериозно да повлияят на здравето ни.

Познавайки тези опасни съставки, ще може да се преустановите използването на продуктите, които ги съдържат. Затова четете етикетите и купувайте само безвредна козметика за коса.

1. Аминометил пропанол

Това съединение се използва за регулиране на ph в много продукти за коса и е безопасно, когато концентрацията му е под 2%, но в много други козметични средства се добавя в много по-големи количества. Най-опасни са боите и продуктите за изправяне на косата. Ако концентрацията на аминометил пропанола надвишава 12%, той става канцерогенен.

2. Амониев персулфат

Един от най-опасните токсини обикновено се съдържа в козметичните средства за обезцветяване и за боядисана коса. Това вещество предизвиква раздразнение на кожата на главата, очите и носната лигавица. Продължителната му употреба може да стане причина за развитие на дерматит и астма.

3. Диетаноламин, моноетаноламин и триетаноламин

Тези 3 вещества нарушават хормоналната активност. Най-често те се съдържат в шампоаните и обикновено се свързват в канцерогенни съединения, които създават риск от развитие на рак на бъбреците и на черния дроб. В съдържанието на козметичните средства те обикновено се изписват под скритите наименования лаурамид DEA, кокамид DEA /производни мастни киселини от кокосовото масло/ и олеамид DEA. И трите вещества могат да повлияят неблагоприятно на кератина, което е причина косата да стане суха и чуплива.

4. Производни на формалдехида

Най-често се срещат имидазолидинил урея и DMDM /диметил-диметил/ хидантоинът. Тези вещества не съдържат формалдехид, но се добиват от него и могат да имат подобен ефект. Това са едни от най-токсичните съставки на козметичните средства, защото притежават потенциално канцерогенни свойства, могат да предизвикат астма, алергия и афективни разстройства.

5. Изопропанол

Това е разтворител, който се произвежда от нефт, съдържа се в шеллака, антифриза и козметичните продукти, предназначени за грижа за косата и тялото, като гелове и спрейове. Изопропанолът разгражда мазнините, поради тази причина въздейства отрицателно на кожата, а при вдишване може да предизвика главоболие, замайване и по-сериозни състояния като гадене, повръщане и депресия.

6. Парабени и фталати

Тези вещества са забранени в Европейския съюз повече от 10 години, но те могат да бъдат скрити под различни наименования, като объркващото обозначение Е-216. За тях е установено, че са канцерогенни и нарушават хормоналното равновесие. Освен това се свързват с повишаване на риска от развитие на рак на гърдата.

7. П-фенилендиамин

Това вещество се съдържа предимно в боите за коса и най-добре е да се държи далеч от кожата. Дори най-добрите фризьори трудно могат да предотвратят контакта на това съединение с кожата на главата при боядисване. В резултат на това съприкосновение се появяват редица неприятни симптоми като главоболие, кашлица, повишаване на кръвното налягане и болки в корема.

8. Пропилен гликол и полиетилен гликол

Възможно е да се съдържат във всички козметични средства за коса – от балсамите – кондиционери до боите. И двете вещества се използват за разтваряне на мазнини и затова влизат в състава на някои препарати за почистване.

Но за косата те са твърде опасни и могат да предизвикат раздразнение на кожата, а също така са вредни и за околната среда.

Какви токсични вещества се съдържат в шампоаните и боите за коса?
4.5 (89.8%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 12, 2014 00:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи