Какви заболявания и инфекции се предават чрез целуване с език

Мария
Написана от Мария юли 12, 2015 21:11

Какви заболявания и инфекции се предават чрез целуване с език

Акценти:

  • Целуване с език - заболявания
  • Менингит, хепатит, сифилис
  • Мононуклеоза

Свързани:

По време на целувки протича цяла верига от биохимични реакции – човек забравя за стреса, изгарят се калории, повишава се количеството на хормоните на радостта – ендорфините.

Също така партньорите обменят 7 мл мазнини, 1 мл белтъчини, 0.5 мл от различни соли и стотици различни бактерии.

Какви заболявания и инфекции се предават чрез целувките?

Учени са установили, че целувките са най-ефективният и бърз способ за предаване на инфекции. Те са пресметнали, че по време на целувка с продължителност от няколко секунди, партньорите си обменят 500 вида бактерии.

Основен „доставчик“ на вирусите – това е слюнката. Въпреки че тя предпазва от бактериите и от отпадните продукти от тяхната жизнена дейност. Но срещу вирусите и много други видове микроорганизми слюнката се оказва напълно безсилна.

Мононуклеоза

Позната е и с названието „Болест, предаваща се при целуване“. От нея боледуват почти 40% от хората, на които им харесва да се целуват.

Няколко седмици болестта не се проявява, но впоследствие се появява със симптоми на обикновена ангина – слабост, главоболие, увеличение на лимфните възли, повишаване на телесната температура, но освен това засяга и черния дроб.

Това заболяване се предизвиква от вируса Епщайн-Бар, който е от групата на херпесните.

Човек, преболедувал от това вирусно заболяване е възможно и нищо да не подозира за него, заразявайки същевременно и други хора. Присъствието на вируса Епщайн-Бар в организма на човека е възможно да продължи дълги години или дори през целия живот.

Херпесна инфекция

Също се предава чрез целувки, дълго време е възможно да присъства в организма, без да дава признаци за себе си. Това се дължи на факта, че клиничното ѝ проявление е почти идентично с това на обикновено остра инфекция на горните дихателни пътища.

Последствията от това заболяване могат да бъдат плашещи. Проявявайки се като остро респираторно заболяване, вирусът се локализира в областта на гениталиите – генитален херпес.

Въпреки че херпес се установява при всеки втори, той обикновено е последствие от слаб имунитет, който позволил активирането на вируса в организма. Това е вътреклетъчен вирус и присъства в организма през целия живот на човека.

Съществува статистика, според която 65% от населението на Земята, а според други данни и 95% е инфектирано с този вирус.

Вирусът на херпеса е опасен, защото обострянето на инфекцията по време на бременност е възможно да доведе до спонтанното ѝ прекъсване или до нарушаване на нормалното развитие на плода.

За предпазването от обострянето на инфекцията с вируса на херпеса е необходимо човек в продължение на целия си живот да се храни здравословно и да поддържа достатъчна физическа активност.

Менингит, хепатит, сифилис

Избухването на епидемия от менингит във Великобритания преди няколко години беше свързано от лекарите с целувките. Вероятната причина за това е, че менингококовата инфекция първоначално се развива в задната част на носоглътката.

И оттам е много лесно да проникне в мозъчните обвивки и инфекцията да се разпространи.

Също чрез целувка може да се предават и хеликобактер пилори, която причинява язва на стомаха и вирусите, предизвикващи хепатит, ако човек е с отслабен имунитет.

С някои заболявания, предаващи се по полов път, човек може да се зарази само след целувка с болен. Разбира се, само и единствено ако човек има язви или малки рани на устните или лигавицата на устната кухина.

Какви заболявания и инфекции се предават чрез целуване с език
4.6 (91.22%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 12, 2015 21:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи