Какви заболявания лекува студът през зимата

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2015 09:21

Какви заболявания лекува студът през зимата

Акценти:

  • Студ през зимата
  • Лечение на заболявания
  • Мразовит въздух полезен за психиката

Свързани:

Може би благородно завиждате на тези, които успяха да си позволят да прекарат Новогодишните празници в някоя държава с топъл климат като Тайланд например. Но това е било напразно.

Отдихът по време на празниците по родните географски ширини е най-полезен за здравето и красотата.
Дълго време учените считаха топлото време за най-комфортно за организма.

Но, изучавайки с пристрастие влиянието на студа върху организма, те установили, че за здравето са най-полезни ниските температури.

Въпреки общоприетото схващане повечето хора боледуват не, когато е студено, а в периодите на „омекване“ и затопляне на времето, които са характерни са умерения климатичен пояс, в който е разположена България.

Студът дезинфекцира въздуха, унищожава вирусите, микробите и алергените и го кондиционира, филтрирайки от него вредните частици.

По нашите географски ширини нахлуването на студени въздушни маси е съпроводено и с много силни ветрове, които разнасят фините прахови частици и правят въздуха, дори и в големите градове много чист.

Също е известно, че ниските температури активизират защитните сили на организма. Отчасти с това се обяснява недоказаният от науката, но известен на всички педиатри факт, че зимните деца, тоест родените през зимата, са по-силни и по-здрави от останалите.

1. Сън в зимна нощ

Известно е, че пълноценният сън е гаранция за отлично здраве и самочувствие.

А по-добре от всякога хората спят през зимата.
Крис Идиковски, професор по медицина на съня в международния център в Отава, Канада, установил, че това се дължи не само на дългите и тъмни нощи, които способстват за образуването на максимални количества на мелатонин в организма, поради което и хората спят толкова добре.

За добрия сън спомага и студът навън – в прохладно помещение бързо се заспива и се спи по-добре.

2. Мразовитият въздух е полезен и за психиката

Ниските температури поддържат тонуса на вегетативната нервна система, която отговаря за противодействието на стреса.

Това се отразява на хората, те изпадат в депресии и предизвикват войни и революции предимно през пролетта и есента, а през зимния период обикновено запазват спокойствие и са бодри, оптимистични и в добро настроение.

3. Румената красота

Смята се, че обемисти зимни дрехи не позволяват на жените да покажат своята красота, но това всъщност е едно голямо заблуждение. Учени от Харвардския университет, САЩ, доказали, че мъжете считат дамите за най-привлекателни именно през зимното време от годината.

Това се дължи на факта, че през студените зимни месеци в мъжкото тяло се синтезират най-големи количества полови хормони, което заставя представителите на силния пол да подхождат към жените особено внимателно.

Но и жената по време на студ е в разцвета на силите си. Ниските температури стимулират биологичната активност на клетките. Поради това след зимните разходки кожата става свежа, гладка и еластична, като придобива и розов оттенък.

Затова, между впрочем, козметиците препоръчват сутрешно измиване със студена вода и разтъркване по шията и лицето с кубчета лед.

А в професионалната козметика активно се използват криопроцедуриге, които предизвикват принудителна активация на клетъчната обмяна на веществата и буквално изглаждат формиралите се бръчки по лицата на жените.

Въпреки това криопроцедурите, както домашните, така и професионалните, изискват специално внимание и до известна степен компетенстност от човека, който ги извършва. Тъй като прекомерното излагане на студ може да доведе до розацея и измръзване, което да изисква да се потърси лекарска помощ.

Какви заболявания лекува студът през зимата
4.4 (88.73%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 14, 2015 09:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи