Какви здравословни проблеми предизвиква неправилно избраният сутиен

Мария
Написана от Мария декември 27, 2015 20:29

Какви здравословни проблеми предизвиква неправилно избраният сутиен

Акценти:

  • Проблеми - дихателно
  • Сутиен - неправилен подбор
  • Мелатонин - намалена секреция

Свързани:

Сутиенът в наши дни задължително присъства в облеклото на почти всяка жена. Днес в магазините се предлагат какви ли не модели, безброй видове – като започнем от спортни и стигнем до дантелени и нежни – и за голямо щастие на дамите – всякакви размери.

Съществуват сутиени за всеки тип бюст – малък, обемен, увиснал и т.н. Изобилието от цветове и нюанси е огромно, както и цените.

Те варират спрямо използвания материал, качеството на изработка, държавата, удобството, евентуалното наличие на подплънки, модел и разбира се, марка.

Цената на един сутиен, закупен от специализиран магазин в Софийския мол често е трицифрено число.

Изборът на правилния сутиен не винаги е лесно нещо, особено за по-неерудираните в тази сфера, представителки на нежния пол, които просто грабват първото нещо, което видят на промоция.

Това, което обаче много от тях не знаят, а и със сигурност дори не подозират е, че неправилно избрания сутиен не само няма да успее да им предостави търсенето удобство, ами и може сериозно да навреди на бюста им.

Сутиенът е създаден, за да бъде от полза на дамите, но в последно време много проучвания сочат, че ефектът му върху здравословното състояние на средностатистическата жена всъщност е изключително негативен.

Преди известно време американските учени Сидни Рос Сингер и Сома Грисмайер провели изследване, в което взели участие близо 5 000 жени.

То показало, че жените, носещи сутиен са изложени на няколко пъти по-голям риск от рак на гърдата пред тези, в чието ежедневие не присъства тази част от облеклото.

Въпросът бива проучен основно и се установява, че тесният сутиен притиска важни части на тялото и пречи на работата им.

Пример за това е намаленото производство на мелатонин, което се получава при продължително стягане в областта на гръдния кош. Това е един от най-рисковите фактори, които съществуват, можещи да ви предразположат към сериозни заболявания.

Носенето на сутиен може да се отрази по лош начин не само що се отнася до намалената работоспособност в тази област.

Оказва се, че неправилно избраният такъв, освен че не стои естетически добре, може и да ви докара неочаквани проблеми с храносмилането.

Друго често срещано оплакване между жените, избрали да направят сутиена част от ежедневието си, е факта че им пречи. Особено по време на тренировка или някаква по-натоварваща и сериозна физическа дейност.

Въпреки че има специално изработени сутиени за такива поводи, тяхната главна функция е да поддържат бюста. Това става именно чрез стягане.

Това впиване на плата в кожата може да предизвика дразнене, сърбеж, болка, зачервяване, подуване, а в някои случаи на доста по-чувствителна кожа – дори алергични реакции и възпаление.

Също така, еждневното носене на спортен сутиен води в някои случаи до проблеми с дишането, тъй като притиска гръдния кош и диафрагмата.

Ако презрамките са прекалено стегнати, това може да причини и проблеми с кръвообращението, а ако са прекалено отпуснати или просто чашките са твърде големи за вас – изненадващо – болка във врата и гърба.

Това е възможно поради натоварването на трапецовидния мускул, което се осъществява, когато бюстът не се поддържа добре.

Съществува и твърдението, че всекидневното носене на сутиен кара гърдите ви да се отпуснат и да увиснат по-бързо, но това все още не е научно доказано, а и да се надяваме, че няма.

Докато добре избраният сутиен може да ви създаде страхотно удобство, неправилният такъв може да направи точно обратното, пък и да причини много проблеми. Затова е важно да внимаваме в избора си и да отделяме достатъчно време да преценим какво и защо е подходящо за нас.

Какви здравословни проблеми предизвиква неправилно избраният сутиен
4.5 (89.7%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 27, 2015 20:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи