Какво да правите, ако детето ви се страхува от всичко и от всички

Мария
Написана от Мария април 8, 2015 15:57

Какво да правите, ако детето ви се страхува от всичко и от всички

Акценти:

  • Социална фобия - причини
  • Страх от всичко
  • Търпение и време

Свързани:

Страхът от околните може да предизвикан не само от срамежливостта на детето, но и от нещо по-сериозно.

В 40% от случаите социалната фобия – страхът от обществото – започва да се развива до 10-годишна възраст, в 95% – до 20 години. Особено тежко първите проявления на това състояния преживяват учениците.

Училището е първото стълкновение с модела „обществото на чуждите“ и не всяко дете е в състояние да се адаптира към неговите изискванията. Естествено трудностите в процесите на обучение за социофобите ще бъдат много повече.

Приблизително 40%, страдащите от социофобия напълно се отказват от посещението на училище поради възникващото у тях чувство за тревога. Трябва ли да се приема, че последствията от това биха се отразили и в зряла възраст.

Децата, страдащи от социофобия изпитват страх, тревога в ситуациите, които психолозите наричат социално значими.

Такива могат да бъдат моментите, когато на детето му се налага да общува с непознати хора, да разговаря със своите учители, да отговаря на въпросите от урока, да прави каквото и да било в присъствието на други хора или под тяхно наблюдение. То става обект на подигравки, когато е непознати хора.

Често социофобията се съпровожда със сърцебиене, треперене, потене, напрежение на мускулите, усещане за „засмукване“ под лъжичката.

В критичните ситуации децата, страдащи от социофобия често почервеняват, страдат от неочаквани нарушения в храносмилането, например от внезапни болки в стомаха или така наречената мечешка болест.

Ако проблемът се оценява от позицията на психоанализата, може да се твърди, че именно първите дни и месеци от живота на детето могат при неблагоприятно стечение на обстоятелствата да създадат основа за бъдеща социална фобия.

Децата социофоби не са получавали достатъчно топлина и грижи, когато са били бебета. Доказано е, че едно дете не просто се нуждае от майка си в ролята на топла жива грейка, която му дава мляко и сменяща пелените му. Майката поначало олицетворява целият негов свят.

Тя е длъжна да общува с него, да му говори с мил глас и да го гали.

И непременно да се усмихва, тъй като бебето също се усмихва и обмяната на емоции му е толкова необходима, колкото и самото мляко. Именно благодарение на този привидно прост набор от усещания детето узнава, че светът на който то е дошло го приема и го приветства.

Ако бебето не получава всичко това, то започва да проявява безпокойство, тревога, на него му става лошо буквално физически, а светът около него става заплашителен и враждебен.

Проблемът се задълбочава, ако детето рано бъде изпратено на ясла, детска градина или майката доверява грижата на него на някого другиго, дори и това да е близък човек. Този страшен момент на първа раздяла с майката се съпровожда с първия реален страх от обществото, което във всеки момент да го отнеме от нея завинаги.

Търпение и време

Социофобията може да предшества множество различни психопатологични състояния. Изследователи от СЗО са установили, че социалната фобия е първична патология при 70,9% от хората с коморбидна депресия, при 76,7% от тези с коморбидна наркомания и при 85% от хората с коморбиден алкохолизъм.

Тези данни са още един аргумент в полза на необходимостта от ранното откриване и лечение на социофобията. Установено е и, че съществува връзка между социалната фобия и нарушението впоследствие на обмяната на веществата.

Какво да правите, ако детето ви се страхува от всичко и от всички
4.5 (90.77%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 8, 2015 15:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи