Какво е „ефект на ваканцията“ и защо го получаваме само когато сме на почивка

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 17:23

Какво е „ефект на ваканцията“ и защо го получаваме само когато сме на почивка

Акценти:

  • Ваканция - ефект
  • Възпаление - биомаркери
  • Мистериозност - медитация

Свързани:

Всеки знае, че заминаването някъде на почивка, е прекрасен начин за намаляване на стреса в ежедневието, но точно колко по-добре ваканциите ни карат да се чувстваме и защо?

Ново проучване, сравняващо биологичните ефекти н

а почивката и медитацията, показва, че двата вида дейности са изключително полезни за нашата физиология, и то в дългосрочен план, като най-добри резултати са били наблюдавани при тези, които практикуват и двете по едно и също време.

По интуиция знаем, че когато отиваме на почивка, биологичните процеси, свързани със стреса отслабват, посочва психиатърът Елиса С. Епел от Калифорнийския университет в Сан Франсиско.

Но тя наистина се впечатлява, когато вижда промените в генната експресия при смяна на стандартното забързано ежедневие с по-спокойна обстановка. Изумителното е, че промяната настъпва за невероятно кратко време.

За да преценят как почивката и медитацията влияят на биомаркерите, свързани с процеси, като стареене и общо здравословно състояние, изследователите поканили 94 здрави жени на възраст между 30 и 60 години да вземат участие в 6-дневна почивка на курорт в Калифорния.

64 от участничките не медитирали редовно, и просто се наслаждавали на свободното време на курорта без допълнителни задължения, като били обособени като отделна група. Или пък имали възможност да се запишат на програма за медитация, докато са там.

Останалите 30 участнички били определени като опитни медитиращи, като били помолени да участват в програмата за обучение за времето на почивката.

Изследователите взели кръвни проби от всички участници непосредствено преди и след почивката. Също била направена оценка на психическото състояние на участниците преди и след ваканцията, като впоследствие било направено проследяване, което било проведено на 1-ви и 10-ти месец след почивката.

При сравнение на кръвните проби преди и след, учените изследвали 20000 гени, за да проследят промените в генната експресия, предизвикана от въздействието на почивката и медитацията.

Открили, че и при 3-те групи имало значително намаляване на нивата на стрес и подобряване функционирането на имунната система.

При опитните медитиращи, биомаркерите, свързани с антивирусната активност също показали подобрение.

Авторите посочват още, че резултатите показват значителен ваканционен, от който са се възползвали всички участници. Също така реакциите свързани със стреса и имунната функция, свързана с остра фаза на зарастване на рани и възпаления, били потиснати.

Освен това бил открит и ефект на медитацията, но само при участниците, които практикували този метод. Характеризира се с отделна мрежа от гени с клетъчни функции, които може би имат отношение към остаряването в добро здраве.

Проследяването след почивката показва, че всички участници съобщават за засилено усещане за благосъстояние, дори и месец след края на ваканцията.

И отново най-големите физиологични подобрения били наблюдавани и при тези, които взели участие в практиките по медитация по време на почивката.

При начинаещите медитиращи ефектите върху стреса и депресивните състояния се наблюдавали, дори и 10 месеца след завръщането от курорта.

Резултатите хвърлят нова светлина върху физиологичните и дългосрочни ефекти на медитацията – направление, което отдавна се обсъжда в научната общност, но все още е обгърнато в голяма степен на мистериозност.

Данните от новото изследване идват на фона на резултатите от други проучвания от тази година, които показват, че медитацията може да доведе до намаляване на ключовия възпалителен биомаркер, наречен интерлевкин-6, който се свързва със заболявания като рак, Алцхаймер, и автоимунни заболявания.

Какво е „ефект на ваканцията“ и защо го получаваме само когато сме на почивка
4.5 (90.45%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи