Какво е грип тест и каква е ползата от него

Мария
Написана от Мария януари 19, 2016 12:19

Какво е грип тест и каква е ползата от него

Акценти:

  • Грипен вирус - тест
  • Назален секрет - антитела
  • Експресна диагностика - грип

Свързани:

С помощта на специални експресни тестове, които скоро ще се появят в аптеките у нас, ще е възможно за 10-15 минути всеки да установи дали се е разболял от грип.

Информацията за възниквалата епидемия от грип в Украйна наплаши част от българите, макар и неголяма, особено на фона на смъртните случаи, които с всеки изминал ден стават все повече.

Лекарите уверяват, че най-важното е своевременното установяване на симптомите и започване на лечение. В противен случай грипът се разпространява из целия организъм, а също води до усложнения.

Именно последните са основна причина за смъртността от грип.

Както знаете, симптомите на грипа са много сходни с тези на обикновената простуда. В това се крие и основното коварство на заболяването, че първоначално малко хора му отдават сериозно значение.

Следва да се отбележи, че точното диагностициране на грип е сложно, дори в лечебните заведения, тъй като изследвания за идентификация на вируса се провеждат само в случаите, когато пациента бъде доведен с тежка форма на заболяването в болница.

Изход при възникването на такава ситуация може да стане специален набор за експресна диагностика на грипа, който най-вероятно ще може да се закупува и от аптеките у нас. Заболеваемостта у нас все още е ниска и не се налага аптеките да се снабдяват с такъв тест.

Как все пак работи този тест за определяне на грипна инфекция в организма?

Принцип на работа на грип теста

Повечето от грипни тестове са разчетени за определяне на вирусите на грипа А и В. Експресният тест представлява своеобразен набор за имунохроматофичен тест, който открива антигени на грипа от типовете А и В.

В състава на грипният тест влизат тест ленти, обикновено 25, епруветки и стерилни тампони, с помощта на които се взема назален материал.

Също присъстват 2 флакона за реагенти, картонен статив, положителен и отрицателен контрол и инструкция за употреба.

Първоначално се взема секрет с помощта на тампона, след това полученият материал са слага в специален буферен разтвор. След това тест лентата е необходимо да се постави в сместа, където е пробата от назалния секрет.

Мембраните на лентите са покрити с моноклонални антитела на мишки, които разпознават антигена на грипните вируси тип А и В, като по специфичен начин се свързват с тях.

А моноклоналните миши антитела срещу вируса тип А са съединени с микросфери в червен цвят, а антителата против вируса тип В – с микросфери в син цвят.

Разтворът с намазката под действието на капилярните сили се придвижва през мембраната и при положителен резултат по него се появяват линии съответстващи на цветовете – червен или син.

Ако няма линии по мембраната, то това показва, че вирусна инфекция липсва.

Но независимо от това, има ли в сместа антигени на грипния вирус или не, сместа ще продължи своето движение по мембраната до зоната на иммобилизация на антителата.

Когато сместа достигне до тази линия, се появява друга в зелен цвят – контролна. Появата на такава линия показва 2 неща – че сте добавили правилно количество секрет от назалната област и това, че е получен добър резултат.

Каква би била евентуално цената на подобни грипни тестове?

Най-вероятно ще струват около 18-20 лева. Тестът може да се съхранява при температури от 2 до 30 градуса. До момента на използването му не е необходимо да се отваря.

Какво е грип тест и каква е ползата от него
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 19, 2016 12:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи