Какво е необходимо да знаем за ГМО

Мария
Написана от Мария февруари 15, 2015 07:53

Какво е необходимо да знаем за ГМО

ГМО или генетично модифициран организъм е растение или животно, чийто генетичен материал е бил изменен и поради това придобива нови свойства.

Животните и растенията, получени чрез традиционно отглеждано, в действителност също са генетично модифицирани, въпреки това към настоящия момент понятието „ГМО“ не ги обхваща.

Генномодифициран е прието да се нарича само този организъм, чийто гени са били изменени с помощта на генно инженерство – в лабораторни условия чрез пряко въздействие върху ДНК.

Обикновено, върху ДНК /молекулата, която съхранява, предава и реализира генетичната програма за развитие на живите същества/ се въздейства по следния начин.

Участъците от ДНК /гените/ внимателно се изучават, от тях се избират тези, които отговарят за необходимия наследствен признак /свойство/.

Този ген се отделя, след това се въвежда в така наречения вектор носител на информация. Например за генетичната модификация на някои растения по-рано използвали плазмид /извънклетъчно ДНК образувание/от Agrobacterium tumefaciens.

Този плазмид представлява генетична структура, намираща се вътре в хромозомите на бактериите, която в природата способства за пренасянето на гените в растението.

Например възлите по корените на бобовите растения са се появили с помощта на този плазмид. Там се намират бактерии и именно поради тази симбиоза почвата се обогатява с азот.

Тоест в основата на метода за генетична модификация на организма стои явление, възприето от учените от природата.

Ако генът успее да се интегрира, то от голямото количество мутанти се подбират растенията с полезни свойства и отсъствие на деформации. Проверява се мястото на интеграцията на гена.

В тази връзка за свойства на генетично модифицирания сорт е известно много повече, отколкото за този, получен чрез химическа и радиационна мутагенеза /.

От 1950 г. повечето сортове културни растение, тоест тези които се отглеждат масово, са получени чрез облъчване или прилагане на химични мутагени/.

Към настоящия момент генетично модифицирани могат да бъдат и микроорганизми, и растения, и животни, включително и насекоми и риби, въпреки това най-често в медиите и в ежедневието терминът ГМО се използва за хранителните продукти от растителен произход.

Основният въпрос, който вълнува всеки един човек е по какъв начин появата на генномодифицираните организми влияят на природата и на човека:

• Вреди ли употребата на ГМО на човешкото здраве?;

• Нарушава ли то биоразнообразието?;

• Вреди ли на селското стопанство и на икономиката като цяло?

Определено място в дискусията заемат и етичните въпроси – например колко правилно е човека да се намесва в делата на природата и да играе ролята на създател?;

Аргументи „За“

Генното инженерство позволява избирателно въздейства на гените, получава се организъм с програмиран набор от положителни свойства и вече в процеса на създаването се вижда резултатът, като се „премахват“ ненужните свойства.

Традиционното отглеждане, напротив, води до изменение на някои свойства на организма – така например царевицата в резултат на действието на човека е станала много по-голяма, като е загубила голяма част от съдържанието си на полезни мазнини.

А доматите благодарение на традиционната селекция започнали да узряват равномерно, но за сметка на това са загубили сладкият си захарен вкус и сочност.

Също така благодарение на генното инженерство се създават и хранителни продукти с по-висока хранителна стойност.

Аргументи „Против“

Генното инженерство е достатъчно млад отрасъл и засега не може да се впише в текущата икономика.

Земеделците и фермерските стопанства, привикнали да отглеждат традиционни или както те ги наричат „органични“ продукти се опасяват, че ГМО могат да изместят традиционните храни, поради по-високата им адаптивност.

Какво е необходимо да знаем за ГМО
4.5 (89.27%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 15, 2015 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи