Какво е това анамнеза

Мария
Написана от Мария февруари 27, 2016 15:45

Какво е това анамнеза

Акценти:

  • Тежест в корема - постоянна
  • Анамнеза - точна
  • Признаци - дължимо внимание

Свързани:

Анамнезата е основна методика за субективно изследване на болния, която се извършва чрез внимателен разпит на самия човек или близки нему хора.

Наред със снемането на анамнеза, цел на лекаря е и установяване на доверителни отношения с пациента, което има немаловажно значение в процеса на бъдещото лечение.

Днес този метод придобива все по-голямо значение в клиничната практика.

Освен информацията за здравословното състояние и историята на заболяванията на пациента, е важно да се узнаят и сведения, имащи практическо значение – психоемоционални фактори, наличие на алергични реакции, съпътстващи заболявания, усложнения, индивидуална непоносимост на компонентите на лекарствените препарати.

Получените данни се използват за поставяне на диагноза, за съставяне на схеми за лечебни и профилактични мероприятия.

Субективната оценка на наличната клинична картина чрез беседа с пациента – това е само първата стъпка по пътя на разпознаване на заболяването.

За установяване на точната диагноза може да е необходимо физикално изследване и редица лабораторно-инструментални мероприятия.

Защо е важно съставянето на точна анамнеза на заболяването?

Снемането на анамнеза на патологията има ясна структура, състояща се от следните пунктове:

• Време и характер на поява на заболяването;
• Протичане;
• Изпълнение на диагностични изследвания и техните резултати;
• Състав и ефективност на лечебната програма – при нейното наличие;

Така специалистът пресъздава общата картина на проблема.

При установяване на оплакване внимание се отделя на симптомите, възможна връзка на патологията с преохлаждане, несъблюдаване на правилата за лична хигиена, контакти с инфектирани хора, особености на хранителния режим, професионална дейност.

Немаловажна роля играе информацията за предшестващи медицински интервенции /стоматологични процедури, инжекции и т.н./ и приемани лекарствени препарати.

Ако с подобни симптоми пациентът се е обръщал към лекар по-рано, то лекарят допълнително изяснява продължителността на периодите на ремисия и рецидиви – обостряне, тъй като подобна ситуация е признак на хронична форма на заболяването.

На финалния етап на беседата се уточняват епидемиологичните фактори и мотиви подбудили човека да потърси медицинска помощ.

Щателният подход при вземането на данните за анамнезата е гаранция за успешно откриване на болестта, което значително увеличава ефективността на терапията и шансовете за оздравяване.

Освен сведенията за живота на пациента и за спецификата на заболяването, в медицината съществуват и други видове анамнези, различаващи се по вида на въпросите, в частност гинекологични, епидемиологични, алергични, семейни и акушерски.

Лекарят трябва да знае всичко

Някои заболявания в ранните си стадии имат слабо изразена клинична картина.

Именно поради тази причина внимателно трябва да се пристъпи към беседата с лекаря и чрез излагане на цялата необходима информация, отнасяща се до текущия проблем и за здравето като цяло, помогнете на лекаря да постави правилна диагноза.

Понякога дори и малки детайли могат да доведат до откриването на опасни за живота заболявания. Ярък пример е ракът на стомаха.

Туморът с малки размери не предизвиква каквито и да било симптоми.

С времето обаче се появяват признаци подобни на стенокардия, язвена болест, гастрит или панкреатит, което не позволява еднозначно да се определи причината за патологията.

В тази ситуация огромна роля играе пълнотата на предоставяните сведения, тъй като признаци на злокачествен тумор са именно усещанията на болния:

1. Постоянна тежест в корема;
2. Болка, която не отминава след хранене и трудно се облекчава с обезболяващи;
3. Бързо уморяване дори и при минимално физическо натоварване;

Поради субективността на тези признаци болният не им обръща дължимото внимание, когато се обръща към лекар, което води до загуба на ценно време и развитие на новообразуванието.

Какво е това анамнеза
4.5 (89.66%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 27, 2016 15:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи