Какво е това харизма и какво ни дава

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 15:27

Какво е това харизма и какво ни дава

Акценти:

  • Идеи - популярни
  • Интересен - харизматичен лидер
  • Явление - демократично обществото

Свързани:

Харизмата е загадъчно понятие, което съществува в продължение на 2000 години и първоначално означавало божествена благодат. Сега едно от тълкуванията на тази дума е способността да се въздейства на другите.

Как се е трансформирало понятието харизма, с какво се е обозначавала тази дума сега и колко е полезна харизмата?

По-лесно е да разбереш, какво е това харизма, за да ѝ дадеш определение. В различни списания и журналистически статии се привеждат еднакви примери за харизматични лидери – Джон Кенеди, Мартин Лутър Кинг, Барак Обама.

Но в тях рядко може да се намери описанието на харизмата като такава. Въпросът за наличие на харизматични черти у т.нар. трансформационен лидер остава доста спорен.

Същевременно рафтовете по книжарниците са пълни с книги за самоусъвършенстване, в които се обещава на читателя разкриването на всички тайни на харизмата.

Различни представи

Някои смятат, че е невъзможно да се докопаш до същността на понятието, защото това е нещо абстрактно, което съблюдават само някои индивиди. Но какво е това харизма?

Първите политици, които средствата за масово осведомяване определили като харизматични, а не като манипулативни, и с положителни черти, били Джон Кенеди и неговия брат Робърт.

След 60-те години думата „харизма“ навлиза в масова употреба, тъй като започва да се използва не само по отношение на политическите лидери, но към личности известни в други области като Мохамед Али.

Към настоящия момент понятието се използва за описание на някои личности – политици, бизнесмени, знаменитости. Под харизма разбираме заложено по природа качество, което отделя хората от общата маса и привлича към тях други хора.

Харизмата се смята за рядко качество, свързано с особена надареност. Например, към американските политици, притежаващи качество на харизматичен лидер, обикновено отнасят Бил Клинтън и Барак Обама, но освен тях към този момент никой повече не е бил удостоен с такова звание.

В сферата на бизнеса за харизматичен лидер се приема Стив Джобс – далновиден и вдъхновяващ, същевременно изменчив и нестабилен в отношенията си с околните.

Двояката роля на харизмата

Нужна ли е изобщо харизма на съвременните политици?

Дейвид Барнет, журналист, който се занимава с написването на биографии на политически дейци, определя харизматичното лидерство за едно от най-опасните от всички съществуващи в демократичните общества явления.

Харизматичните лидери могат да вдъхновяват своите последователи с грандиозна риторика, което в крайна сметка често води до разногласия и нанася огромна вреда на членовете на партиите или на всички граждани на тази държава, оглавявана от такъв лидер.

Обикновено на политическите партии им е достатъчно да имат популярни сред народа и близки до него лидери, идеите на които са разбираеми от обикновените хора.

Например, престоят на длъжността премиер-министър на любимия на народа италиански лидер Силвио Берлускони пагубно се отразява на живота на демократичното общество.

Същото се отнася и за Путин и Ердоган – това са много харизматични личности, любимци на народа, но именно това тяхно обаяние е причина, те да доведат обществата, които управляват до състояние, което е много далеч от демокрацията.

Днес харизмата продължава да е тайнствен талант, от който не трябва да се лишаваме.

Какво е това харизма и какво ни дава
4.4 (88.85%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 15:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи