Какво е това клебсиела – как се лекува, причини, симптоми, профилактика

Мария
Написана от Мария март 9, 2016 23:42

Какво е това клебсиела – как се лекува, причини, симптоми, профилактика

Акценти:

  • Антибиотици - клебсиела
  • Щадяща диета - режим
  • Клебсиелоза - инфекция

Свързани:

Клебсиелите са грамотрицателни бактерии, влизащи в състава нормалната чревна микрофлора, устната кухина и кожните повърхности.

Отнасят се към групата на условно-патогенните бактерии, представителите на която предизвикват редица инфекциозни заболявания при рязко отслабване на общия или местния имунитет.

Микробите от тази група са способни да се размножават в условията на пълна липса на кислород, като не загубват своята жизнената си устойчивост и при неговото наличие.

Устойчивостта към факторите на околната среда се осигуряват от капсулата, която образуват тези бактерии.

Най-често подозираните инфекциозни агенти отговорни за чревните и белодробните инфекции. При подозрение за клебсиелозна инфекция се назначава изследване на фекални маси.

При здрав човек количеството микробни тела на 1 грам биологичен материал не трябва да надвишава 100 хиляди единици.

Клебсиелите са способни да съхраняват жизнеспособността си не само в организма на човека, но и във водата, праха, почвата и някои хранителни продукти – например, млечните продукти, в които активно се размножават както при стайна температура, така и в хладилник.

Причини за интензивно размножаване на клебсиела

Да разгледаме етиологичните фактори за възникване на инфекцията. Първо инфектирането се осъществява по въздушно-капков път при контакт с болен от клепсиелоза.

При фекално-оралния начин на заразяване микробът прониква в организма през устната кухина и впоследствие се локализира в дебелото черво – това обяснява наличието на тези бактерии във фецеса.

Фактори на предаване – несъблюдаване на правилата за лична хигиена, употреба на замърсени хранителни продукти – плодове, зеленчуци, месни изделия, мляко.

Възприемчивостта към патологията зависи от състоянието на имунната система, затова и в рисковата група попадат новородените и хората в напреднала възраст.

В първия случай имунитетът още не е достатъчно развит, а във втория има място – обусловения от напредването на възрастта имунен дефицит.

Към другите причини, предизвикващи патологични процеси, се отнасят:

• Вътреболничен фактор – отслабване на имунитета, заради медицински манипулации – химиотерапия, пресаждане на органи и т.н.
• Прием на антибиотици;
• Дисбактериоза – състояние на микробен дисбаланс, при която намалява количеството естествените микроорганизми и се увеличава влиянието на патогенните.

Диагностика и лечение на клебсиела

Инкубационният период на заболяването варира от няколко часа до седмици.

Клиничната картина е разнообразна и зависи от локализацията на инфекциозния процес – в белите дробове, горните дихателни пътища, органите на стомашно-чревния тракт, отделителната или половата система.

Първичната диагноза се установява с отчитане на симптомите на болния. За откриване на клепсиела в кръвта, урината, храчките или в слузта се провеждат редица лабораторни изследвания, сред които:

1. Бактериоскопия;
2. Посявка на биологичен материал в хранителна среда с последващ анализ на ръста на бактериална популация;
3. Серологични методи – използват се рядко, основават се на изучаването на определени антитела и антигени, присъстващи в серума на кръвта на болния;
4. Изследване на кръвта и урината;
5. Някои инструментални методи за диагностика;

При клебсиелата лечението зависи от локализацията на инфекцията и общото състояние на болния. Ако инфекцията е локализирана в червата, протича без усложнения, пациентът е под амбулаторно наблюдение.

За възстановяване на нормалната чревна флора лекарят назначава прием на бактериофаги и пробиотици.

В случай на тежко заболяване е показна хоспитализацията в стационар. Комплексът от лечебни мероприятия включва:

• Постелен режим, обилен прием на течности;
• Специална щадяща диета;
• Отстраняване на причините за заболяването с помощта на антибиотици – подбират се само от лекуващия лекар с отчитани на данните от лабораторното изследване.

Какво е това клебсиела – как се лекува, причини, симптоми, профилактика
4.5 (90.56%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 9, 2016 23:42
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Вяра август 18, 11:11

    А ако инфекцията е вътреболнична и бактерията е резистентна на антибиотици?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи