Какво е това клебсиела – как се лекува, причини, симптоми, профилактика

Мария
Написана от Мария март 9, 2016 23:42

Какво е това клебсиела – как се лекува, причини, симптоми, профилактика

Акценти:

  • Антибиотици - клебсиела
  • Щадяща диета - режим
  • Клебсиелоза - инфекция

Свързани:

Клебсиелите са грамотрицателни бактерии, влизащи в състава нормалната чревна микрофлора, устната кухина и кожните повърхности.

Отнасят се към групата на условно-патогенните бактерии, представителите на която предизвикват редица инфекциозни заболявания при рязко отслабване на общия или местния имунитет.

Микробите от тази група са способни да се размножават в условията на пълна липса на кислород, като не загубват своята жизнената си устойчивост и при неговото наличие.

Устойчивостта към факторите на околната среда се осигуряват от капсулата, която образуват тези бактерии.

Най-често подозираните инфекциозни агенти отговорни за чревните и белодробните инфекции. При подозрение за клебсиелозна инфекция се назначава изследване на фекални маси.

При здрав човек количеството микробни тела на 1 грам биологичен материал не трябва да надвишава 100 хиляди единици.

Клебсиелите са способни да съхраняват жизнеспособността си не само в организма на човека, но и във водата, праха, почвата и някои хранителни продукти – например, млечните продукти, в които активно се размножават както при стайна температура, така и в хладилник.

Причини за интензивно размножаване на клебсиела

Да разгледаме етиологичните фактори за възникване на инфекцията. Първо инфектирането се осъществява по въздушно-капков път при контакт с болен от клепсиелоза.

При фекално-оралния начин на заразяване микробът прониква в организма през устната кухина и впоследствие се локализира в дебелото черво – това обяснява наличието на тези бактерии във фецеса.

Фактори на предаване – несъблюдаване на правилата за лична хигиена, употреба на замърсени хранителни продукти – плодове, зеленчуци, месни изделия, мляко.

Възприемчивостта към патологията зависи от състоянието на имунната система, затова и в рисковата група попадат новородените и хората в напреднала възраст.

В първия случай имунитетът още не е достатъчно развит, а във втория има място – обусловения от напредването на възрастта имунен дефицит.

Към другите причини, предизвикващи патологични процеси, се отнасят:

• Вътреболничен фактор – отслабване на имунитета, заради медицински манипулации – химиотерапия, пресаждане на органи и т.н.
• Прием на антибиотици;
• Дисбактериоза – състояние на микробен дисбаланс, при която намалява количеството естествените микроорганизми и се увеличава влиянието на патогенните.

Диагностика и лечение на клебсиела

Инкубационният период на заболяването варира от няколко часа до седмици.

Клиничната картина е разнообразна и зависи от локализацията на инфекциозния процес – в белите дробове, горните дихателни пътища, органите на стомашно-чревния тракт, отделителната или половата система.

Първичната диагноза се установява с отчитане на симптомите на болния. За откриване на клепсиела в кръвта, урината, храчките или в слузта се провеждат редица лабораторни изследвания, сред които:

1. Бактериоскопия;
2. Посявка на биологичен материал в хранителна среда с последващ анализ на ръста на бактериална популация;
3. Серологични методи – използват се рядко, основават се на изучаването на определени антитела и антигени, присъстващи в серума на кръвта на болния;
4. Изследване на кръвта и урината;
5. Някои инструментални методи за диагностика;

При клебсиелата лечението зависи от локализацията на инфекцията и общото състояние на болния. Ако инфекцията е локализирана в червата, протича без усложнения, пациентът е под амбулаторно наблюдение.

За възстановяване на нормалната чревна флора лекарят назначава прием на бактериофаги и пробиотици.

В случай на тежко заболяване е показна хоспитализацията в стационар. Комплексът от лечебни мероприятия включва:

• Постелен режим, обилен прием на течности;
• Специална щадяща диета;
• Отстраняване на причините за заболяването с помощта на антибиотици – подбират се само от лекуващия лекар с отчитани на данните от лабораторното изследване.

Какво е това клебсиела – как се лекува, причини, симптоми, профилактика
4.5 (90.56%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 9, 2016 23:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи