Какво е това сутрешна депресия – истина или измислица

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 21:43

Какво е това сутрешна депресия – истина или измислица

Акценти:

  • Сутрешна депресия - събуждане
  • Вътрешен ритъм - естествен
  • Хормони - ниски нива

Свързани:

Събуждате се с мисълта, че денят още не е започнал, а вече го ненавиждате. Не помните кога за последен път сте танцували на хита, който са пуснали по радиото.

Близките ви се стараят да минат, без да казват нищо, покрай вас, когато отивате към банята. И децата по пътя към училище тихо стоят на задната седалка, като се стараят да ви задават въпроси, и да не ви дразнят.

Майките на другите деца не знаят за какво да поговорят с вас пред вратите на училището, защото очевидно не сте в настроение. И така всеки ден.

Това е обикновена сприхавост или сте толкова уморени, че вече не ви е по силите да се наслаждавате на живота? И си мислите, кога всичко е тръгнало не както трябва.

Всъщност, съществува не особено известно психическо разстройство, наричано „сутрешна депресия“ или „депресия на разсъмването“ . И не сте сами в тази ситуация.

Всеки може да почувства върху себе си жалостните признаци на това състояние, предизвикано от продължителен стрес.

Симптоми на сутрешна депресия

Проверете, не изпитвате ли сега „депресия на разсъмването“, и може да го направите, като отнесете към себе си показанията на пациентите с това заболяване.

• „Всяка сутрин за мен е ад. Чувствам тревога, като се започне от 6 сутринта. Силите ми са изчерпани, макар и да лягам да спя късно и да не употребявам алкохол.“
• „Лежа в леглото сутрин, и всички тези негативни мисли идват от само себе си. Предстои ми толкова работа да свърша, и всичко това ме докарва до потиснато състояние. Безпокоя се за това, как ще мине този ден и какво смятам да правя през почивните дни, за децата, за всичко. Чувствам се толкова слаба, че не искам да стана от леглото.“
• „Разведена съм и често прекарвам почивните дни сама, когато децата си почиват с баща им. Предвкусването на самотата започва да доминира над останалите мисли още в началото на седмицата. И не искам да започне новият ден.“
• „Изглежда проблемите в личния живот са, заради хроничната умора. Бившият ми мъж не може да се справи с това колко ужасно се държах, особено сутринта. “
• „Неотдавна ми се наложи да си сменя работата. Длъжността се оказа много отговорна. И започнах много да нервнича и да се уморявам“.

И все пак за разлика от всякакви други психични нарушения, тези чувства продължават само няколко часа. Вече към 10 сутринта симптомите на сутрешната депресия могат напълно да изчезнат, и хората се чувстват нормално.

Но на следващия ден всичко се повтаря отново и отново.

Защо се появява сутрешна депресия?

Може би ще си помислите, че не сутрешен човек или заклета сова, но ендокринолога Абби Луслегеда има друга теория:

• Сутрешната депресия, когато се чувствате зле в началото на деня, а след това състоянието се стабилизира, зависи от понятието „денонощно настроение“.

Нашите тела имат естествен вътрешен ритъм, който регулира всичко – от честотата на сърдечните съкращения до телесната температура, като така въздейства на енергията и на настроението ни.

• Към 6-7 сутринта кортизолът – хормонът, който отговаря за достъпа на захарта в клетките и енергията, започва активно да се синтезира от надбъбречните жлези.

Именно този хормон ни прави активни и бодри сутринта, тъй като през това време нивата му са пикови.

След това синтезът отслабва, а към полунощ напълно се прекратява. Образуването му се възобновява към 2 часа през нощта, за да ни подготви за събуждане.

Какво е това сутрешна депресия – истина или измислица
4.4 (87.8%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 21:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи