Какво е важно да направите, ако ви пукат ставите

Мария
Написана от Мария май 28, 2015 21:56

Какво е важно да направите, ако ви пукат ставите

Акценти:

  • Стави - пукане
  • Хрущене - нормално
  • Ставна течност

Свързани:

Подпирате се на ръката си – ставите ви изпукват, ставате от масата – отново чувате същия звук. Какво иска да ви каже тялото, що за сигнал ви подава?

Как да узнаете кога хрущенето на ставите сигнализира бедствие и може да доведе до необратими последствия, а кога този звук е просто молба да се движите повече?

Изведнъж ние разбираме, че имаме стави. Случва се в този момент, когато те досега незабележими започват да издават звуци – да шумят, да хрущят. И „гласът“ на ставите – това е само половината беда, истинските проблеми започват, когато ставите започват да болят.

Хрущенето на ставите съпроводено с болка, ограничаваща вашата подвижност може да доведе до необратими последствия, ако не му обърнете внимание.

В рекламните клипове на скъпоструващите лекарствени средства често се съдържа твърдението, че хрущенето на ставите е състояние, предшестващо артрита, артрозата и подобни заболявания. Но всъщност това изобщо не е така.

Основните признаци на сериозни патологии на ставите са болезнените усещания, отоците, намаляване на подвижността. При атроза ставите рядко издават шумове.

При остеоартрит, когато повърхността на ставите изтънява и загрубява, движенията могат да се съпровождат със специфичен трясък. Но ако засегнатата става шуми – това означава, че още не всичко е загубено.

В повечето случаи хрущенето на ставите при движение се предизвиква от не толкова драматични причини.

На какво е признак пукането на ставите?

Хрущенето може да се появява, без да е свързано с аномалии, при следните обстоятелства – при движение обемът на ставната капсула се увеличава и във вътреставната течност се появяват газови мехурчета, когато те се разрушават, се появява характерното пукане.

Най-често това хрущене се предизвиква от повишеното количество белтъчини във вътреставната течност. Това е възможно да се дължи или при прекомерен прием на протеини или при всевъзможни възпалителни процеси.

Хрущенето може да се появи и когато човек започне усилено да се занимава със спорт. Затова има няколко обяснения. На първо място, не е изключено, че причината за пукането в този случай може да бъде травма – обикновено навяхване.

Ако това е така е необходимо да си починете известно време и впоследствие да започнете да изпълнявате правилно физическите упражнения.

Друга причина за пукането може да бъде недостатъчно количество ставна течност – състояние, възникващо при прекомерни физически натоварвания. Също така недостигът на ставна течност може да се дължи и на напредването на възрастта.

Също така хрущенето на ставите може да е сигнал за това, че е необходимо да се движите повече.

При недостатъчна физическа активност се влошава кръвоснабдяването и концентрацията на белтъчините, както вече бе посочено по-горе, се увеличава. В ставната течност при движение се образуват мехурчета, които се разрушават и водят до специфично хрущене.

Кога пукането на ставите е нормално?

Ставният шум е нормално явление за периода на пубертета, когато развитието на целия организъм протича скокообразно. Такова хрущене не води до някакви опасни последствия и е възможно да се появи в младия и растящия организъм.

Защо? Защото сухожилията и ставната течност не успяват да се образуват с такава скорост с каквато се образува новата костна тъкан.

Също така хрущенето е обичайно явление за млади жени с гъвкави стави. В техния организъм се образува така нареченият свръх разширяващ се колаген. Това може да премине с напредването на възрастта, но ако причината е обусловена генетично, то пукането ще съпровожда тези дами през целия им живот.

Какво е важно да направите, ако ви пукат ставите
4.6 (92.36%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 28, 2015 21:56
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Людмил август 10, 14:00

    Как може да разберем със точност от какво се съпътства пукането? Аз съм на 26г. Пукането на ръцете ми кошмарно, само докато си движа самата ръка, всяка костица по ръката ми изпълва. Както и коленете. Искам да разбера и да взема мерки.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи