Какво е важно да направите, ако в ухото ви попадне вода

Мария
Написана от Мария юли 9, 2015 10:41

Какво е важно да направите, ако в ухото ви попадне вода

Акценти:

  • Тапи от ушна кал - премахване
  • Хронични възпалителни заболявания
  • Усещане за дискомфорт в ухото

Свързани:

Ако ухото ви се е запушило от попаднала в него вода, то можете да се справите с този проблем с помощта на няколко лесни за изпълнение трика.

Понякога водата в ухото води до образуването на плътни маси от ушна кал, от които е по-трудно човек да се избави.

Как в домашни условия да отпушите ухото или ушите си?

Какво да правите, ако в ухото ви е попаднала вода?

Този въпрос си задават много хора, особено през летния сезон. За начало, ако ухото ви се запуши в резултат на попаднала в него вода, можете и сами да се справите с възникналия проблем.

Но ако водата не изтича, а ухото започне да ви боли, то бързо трябва да потърсите лекарска помощ. Възпалителният процес в ухото може да доведе до развитието на инфекциозен процес с възможни сериозни усложнения.

При попадане на вода в ухото често се образуват големи маси от ушна кал. Това се случва, защото при наличието на водата ушната кал увеличава размерите си като по този начин запушва слуховия проход.

Най-добър ефект при борба с образувалите се тапи от ушна кал дава използването на 3%-ен разтвор от кислородна вода.

Как да премахнем тапите от ушна кал?

Ако ухото се е запушило от вода, то може да бъде отпушено чрез различни способи. За начало можете да пробвате принципа на буталото. Притиснете длан към ухото колкото е възможно по-плътно и след това рязко я махнете от него. Така създавате вакуум в ухото, който позволява изтласкването на водата по налягане.

Известният на всички способ – подскачане на един крак също е доста ефективен. Изтеглянето на водата от ухото също е възможно с помощта усукан памучен ремък, който притежава свойството да абсорбира течности. За справянето с този проблем помагат и честите преглъщания.

Как премахнем натрупалите се маси от ушна кал, които са запушили слуховият проход?

В домашния условия тапите от ушна кал могат да се премахнат с помощта на специални капки за уши или с кислородна вода. Поставят се по няколко капки в ухото от 2 до 4 пъти в денонощие в продължение на 3 дни.

Това би било достатъчно за пълното размекване на тапата от ушна кал. След това ухото може да се промие с помощта на обикновена преварена вода – негореща или с някакъв физиологичен разтвор, закупен от най-близката аптека.

След премахване на тапата от ушна кал, ухото трябва да се подсуши с помощта на памучен тампон.

Провеждането на тази процедура се разрешава само при условие че не страдате от хронични възпалителни заболявания в ухото или нямате перфорация на тъпанчето. В противен случай задължително потърсете лекар специалист по уши, нос, гърло.

Най-неприятно е, когато вода попадне в средното ухо чрез евстахиевата тръба – тесен и дълъг канал, намиращ се дълбоко в носа. Това се случва, когато водата прониква през носа.

В такъв случай лекарите препоръчват по-често да се преглъща – това ще облекчи болката, а за през нощта можете да сложите памучен тампон в ухото, напоен с лавандулов спирт.

Важно!

Усещането за дискомфорт в ухото с еднаква степен на вероятност може да бъде предизвикано както от тапа от ушна кал, така и от възникнало възпалително заболяване.

Какво е важно да направите, ако в ухото ви попадне вода
4.5 (89.57%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 9, 2015 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи