Какво е важно да знаете, ако болест ви прикове към леглото

Мария
Написана от Мария декември 19, 2015 18:49

Какво е важно да знаете, ако болест ви прикове към леглото

Акценти:

  • Гимнастика - постелен режим
  • Лекарства - рискове
  • Щадящ режим - необходим

Свързани:

Лекарите лекуват не само с таблетки и инжекции. Например, едно от ефективните, лечебни мероприятия е постелния режим. Ако правилно се съблюдава, оздравяването ще дойде по-бързо.

Какво точно представлява?

Има множество заболявания, при които лекарят може да препоръчва освен лекарства и постелен режим. Последният може да бъде с различна степен на строгост.

• Строг режим – това е най-тежкото изпитание, тъй като ако лекар го назначи, то не трябва не само да се ходи, но и да се става и да се сяда на леглото, дори и до тоалетна трябва да се ходи в легнало положение, тоест на подлога.

• Разширен режим – на него по-лесно може да се издържи, тъй като няколко пъти дневно е допустимо за кратко да се постои в седнало положение в леглото. Колко конкретно – решава лекарят – времето може да се колебае от 5 до 40 минути. Но да се става, както преди, не трябва.

• Домашен режим – още по-благоприятен. Разрешава се не само да се стои в седнало положение, но и няколко пъти дневно се допуска болният да слиза и да се качва по стълби и за 10-15 минути да се разхожда по коридора или дори по двора. Но на всеки 200 метра е необходимо да се правят почивки.

• Щадящ режим – да се нарече полезен, е доста условно. В този случай болният е необходимо просто да си почива повече от обикновеното. Разрешено е да се ходи с бавна крачка на дистанция не по-дълга от 3 километра, като се правят почивки на всеки половин час.

Движението е живот!

Дори ако заболяването за дълго време налага човек да остане на легло, това не е повод да забрави за движенията съвсем, тъй като нашето тяло е програмирано от природата за физическа активност.

За съжаление, последствие от продължителен престой на легло, може да стане ограничение на подвижността – контрактура на ставите, застой в белите дробове и пневмония, тромбози, заради застой на кръв.

Поради тази причина, дори ако болният е принуден да лежи, е необходимо да провежда активна лечебно-профилактична гимнастика в леглото.

А ако човек може да изпълнява упражненията сам, то лекарите и роднините трябва да му помагат. Но следва да се избягват грубите движения, предизвикващи болка у пациента и рефлекторен мускулен спазъм.

А необходимо ли е изобщо на легло?

Има случаи, когато постелният режим е необходим. Но понякога смятаме, че е необходимо да се лежи, а всъщност изобщо не е така. Нека да изясним въпроса.

• ОРВИ и грип – постелен режим е необходим, защото само пълният покой може да ни защити от развитие на усложнения. Като режимът трябва да се отмени едва когато отмине острата форма на заболяването и се нормализира телесната температура. Не е желателно тези, макар и на пръв поглед безобидни заболявания, да бъдат изкарвани на крака;

• Следоперативен период – след операция, а също след някои изследвания винаги са необходими няколко часа, а няколко дни придържане към постелен режим. Но залежаването не се препоръчва – лекарите препоръчват колкото се може по-рано да се става, дори след сериозни интервенции.

Така намалява риска от образуване на тромби и ограничаването на вероятността от настъпване на други сериозни последствия. Допълнително за профилактика на тромбоза е необходимо колкото се може да започнат гимнастики на краката.

Какво е важно да знаете, ако болест ви прикове към леглото
4.5 (89.25%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 19, 2015 18:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи