Какво е важно да знаете за хората, които плачат, когато гледат филми

Мария
Написана от Мария август 30, 2015 17:02

Какво е важно да знаете за хората, които плачат, когато гледат филми

Акценти:

  • Любопитен експеримент - доброволци
  • Емоционална реакция - проявление
  • Слабост - състрадание

Свързани:

Те определено не са слабаци!

„Откакто се помня, съм плакал на определени филмови сцени “ – пише главният редактор на популярно американско списание Джон Хелтиуонгер.

„Когато на екрана биват показвани силни, впечатляващи и емоционални моменти, аз не мога да се сдържа – нито у дома, нито в театъра. Но не изпитвам срам по този повод. Нито пред семейството, нито пред приятелите , нито пред непознати за мен хора. В края на краищата кой може да вини някого в хиперчувствителност, ако ви показват как Муфаса от “Царя Лъв“ умира?“

Ако вие никога не можете да си позволите нито една скъпоценна сълза, то тогава възниква въпроса – вие човек ли сте или робот?

Изследванията показват, че около 92% от всички хора, макар и веднъж са плакали, когато са гледали кино. Така че вие не сте сами, ако вие се е случвало да се разридаете насред кинозалата.

Но макар че обикновено такива хора са умни, начетени, образовани, повечето продължават да вярват, че сълзите са признак на слабост.

Особено силно този стереотип е разпространен сред мъжете. Всички знаем пословицата: „Мъжете никога не плачат“. И ако вие не издържате, макар и сред публика, то тогава хората ще счетат вашето поведение за неприемливо.

Но извън конкретната ситуация никой от нас не е длъжен да скрива своите сълзи. В това няма нищо срамно или неловко. В крайна сметка именно такива емоции ни правят хора.

Гордейте се със своите сълзи, още повече, че учените отдавна знаят, че това не е признак на слабост, а на общителност и щедрост.

Емпатията е жизнено важен компонент на емоционален интелект, а това е вече характерна особеност едва ли не на всички велики политически лидери и бизнесмени.

С други думи, ако вие плачете понякога, когато гледате филми, то по-скоро сте класен, емоционален, силен човек, който знае каква е разликата между слабостта и състраданието.

Съчувствието ни прави по-добри, по-силни хора

Изследванията показват, че емоционалното съпреживяване на героите на литературните романи и киноепопеи в значителна степен развива вашия навик за съчувствие.

А това също така развива мозъка, помага му по-добре да оперира с абстрактни категории. Истински интересната фантастична история ви позволява да влезете в кожата на друг персонаж и да си представите друга реалност, в която обстановката е доста по-трудна, отколкото в живота ви.

На свой ред, когато ние гледаме такова кино и плачем над него, то ставаме по-открити и състрадателни в реалния живот. И това ни помага в комуникацията с другите хора.

Когато ние от детството си потребяваме емоционално наситено съдържание, в мозъка се освобождава окситоцин , който както знаем е мощен хормон, невротрансмитер, който ни позволява да чувстваме по-дълбока връзка с другите хора, да изразяваме емпатия, любов, доверие, безкористни постъпки.

Пол Зак, невроикономист от Висшата школа на Клермонт, е световноизвестен експерт по окситоцин. Той го нарича „молекулна моралност“.

Неговите сътрудници провели любопитен експеримент. Те разпределили няколко десетки доброволци на 2 групи. На едната показвали как мъж на име Бен обсъжда със своя малък син последния стадий на рака.

Друга група гледала как Бен и неговата рожба посещават зоопарка. Не е трудно да се досетим, че емоционалната реакция на участниците от първата група е значително по-силна.

Какво е важно да знаете за хората, които плачат, когато гледат филми
4.5 (90.51%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 30, 2015 17:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи