Какво е важно да знаете за тренировките в сезона на настинките и грипа

Мария
Написана от Мария декември 26, 2015 11:22

Какво е важно да знаете за тренировките в сезона на настинките и грипа

Акценти:

  • Разболяване - тренировки
  • Бързо възстановяване - спорт
  • Болест - сила

Свързани:

Идва един от най-коварните сезони, а именно зимата. Тя, освен семейните празници и купони обаче, носи със себе си и някои омразни вируси – почти няма зима, в която да не е обявена грипна епидемия.

Да си болен, със сигурност, не се харесва на никого, но за трениращите хора болестта често може да се окаже два пъти по-неприятна.

Активно спортуващите рядко биват хора, обичащи да стоят на едно място, а грипът е това, което може да им го наложи.

Да прекарваш дните си, пазейки леглото е изключително отегчително за всеки нормален човек, но да прекарваш дните си, пазейки леглото и знаейки, че губиш форма също действа доста отрицателно на психиката ни.

Затова и много хора, свикнали да прекарват хремата, главоболието, болното гърло и всички други симптоми „на крак“, често избират да не променят режима си и начина си на живот, въпреки лошото им моментно здравословно състояние.

Доста от посочените се характеризират с това, че бързо се оправят и за няколко дена им минава.

Това всъщност бива научно доказано, според изследване, проведено през 2011 г. – трениращите хора наистина се възстановяват по-бързо и вирусите минават по-леко при тях от тези, които са склонни да седят по цял ден, гледайки телевизия.

По тази причина те си намират и оправдания да пренебрегнат отвратителния начин, по който се чувстват и да стъпят във фитнес залата, често подсмърчайки и почервенели, но и с гордо вдигната глава.

Оказва се, че методът им съвсем не е грешен. Според някои проведени научни изследвания, тренировките докато си болен не само че няма да ти навредят, но всъщност могат и да спомогнат бързото възстановяване на организма.

Но как и трябва ли да внимаваме допълнително?

Кога можем да си позволим да тренираме, въпреки че би трябвало да сме „на легло“?

Най-правилният отговор е: когато чувствате, че имате сили. Ако сте настинали или нещо просто ви наболява гърло, глава или изпитвате други подобни симптоми, то фитнесът е безопасна опция за вас.

От друга страна при грип нещата стоят малко по-различно, тъй като ако имате температура да вдигате тежести е опасно за здравето ви.

Ако ви тресе, изпитвате болки в корема или наистина сте прихванали сезонния вирус, останете си във вас – не рискувайте. Но ако симптомите са леки и сте сигурни, че са незаразни – можете да пристъпите смело в залата.

Но запомнете – ако се чувствате зле и не в кондиция – вземете си почивка.

Освен това задължително се консултирайте с лекар, при който и да е случай преди да влезете в залата – може да изпитвате по-леки симптоми на по-тежко заболяване и тренировката да се окаже последната ви.

По какъв начин тренировките могат да ви помогнат за по-бързо възстановяване?

Според професионалния треньор Бил Стар засилването на кръвообращението, което се получава при тренировките, помага на пренасянето на полезни вещества през тялото и за изчистването от натрупаните отрови.

Освен това след проведен експеримент се наблюдава странен парадокс – докато си болен всъщност си по-силен. А защо?

Бил Стар го обяснява с факта, че когато се разболеем, тялото ни произвежда анти-тела, които да се справят с болестта и те спомагат за увеличаването на силата страшно много. Това се наблюдава най-вече в ранните етапи на болестта.

Как да тренираме?

Не се пресилвайте. Ако не се чувствате добре, просто се раздвижете малко или направете по-лека тренировка – все пак не забравяйте, че не би трябвало да сте във фитнеса въобще.

Бъдете внимателни и пазете здравето си, за да не влошите състоянието си!

Внимавайте с дишането си! Ако имате температура не тренирайте – важно е тя да спадне, а не да я покачите! И най-важното: осигурете си добро възстановяване, с и без тренировка!

Какво е важно да знаете за тренировките в сезона на настинките и грипа
4.5 (89.71%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 26, 2015 11:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи