Какво очакват родителите от своите деца

Мария
Написана от Мария май 17, 2015 15:25

Какво очакват родителите от своите деца

Акценти:

  • Родители - описание на очакванията
  • Дълг и надежда
  • Семейни традиции - продължаване

Свързани:

Само заглавието ще ви накара да се замислите – какво всъщност очаквате от тази статия? Разбира се, очакването е свързано с нашата представа за желаното. Това са нашите надежди, мечти, желания. А сега си представете, че те не са се оправдали.

Полученият резултат е съвсем различен. Възможно е и да е диаметрално противоположен. Или подобен на това, което сте предполагали, но имащ непланирани допълнителни последствия. Или такъв какъвто не сте си и представяли: „Исках да направя желязо, а слон се получи изведнъж.“

А сега обърнете внимание на своята реакция – разочарование, справедлив гняв, празнота. Или интерес, удоволствие, страст, желание спешно всичко да бъде поправено и да се направи така, както е замислено.

Във всеки случай, за да можете да получите желаното в замяна на очакването идва действието по неговото постигане. Затова след това ние сравняваме резултатите с планираното, възможно е и да внесем промени. И да кажем на себе си: „Отлично, точно така, както трябва е!“

Всичко това е справедливо, ако нашите действия са насочени към неодушевен предмет, който с нещо трябва да поправим коригираме. А ако на мястото на обекта е живото собствено дете? Какво трябва да направите, за да отговори то на вашите очаквания?

Все по-често родители търсят помощ от психолог с молбата: „Направете нещо със сина/дъщеря/: не слуша, не учи, станал е неуправляем. Ние очаквахме той да бъде наш помощник, отличник, спортист…“

Можете да добавяте пожелание. Понякога родителските очаквания са още по-амбициозни: „Ние влагахме в него максимума, той ни е длъжен, а вместо това…“

Не ви ли напомня това на отношение към неодушевен предмет? Вие имате и свои очаквания и обект, който не ги е оправдал. Психологът за вас е майсторът и очаквате от него да поправи предмета и да ви го върне такъв какъвто вие искате да го видите.

Разбира се, това са крайните случаи. Но за съжаление, те са все повече. И двете страни – и родителят и детето изпитват разочарование и не се разбират един друг.

Между дълга и надеждата

На този етап възниква класическия въпрос: „Какво да се прави?“ Съставете за себе си така модерният днес wish-list: опишете какво очаквате от вашето дете. След съставянето на този списък опитайте да разделите очакванията си на актуални и дългосрочни.

Например, да се връща у дома навреме, да вземе матурите през тази година – това са актуални очаквания.

Да продължи семейните традиции и да стане лекар/ бизнесмен/ архитект, успешно да се ожени/ омъжи, да ви носи чаша вода, когато остареете /да, именно за това ние отглеждаме деца… но има и за други неща/ – това следва да се дългосрочните очаквания.

Изяснете си актуалните очаквания. За начало, погледнете на тях реално – смешно е да очаквате от детето си да бъде на първо място в състезанията по тенис, след като то едва сега е взело тенис ракетата си в ръце.

Погледнете окраската на тези очаквания – те са по-скоро подобни на задължение или на надежда? Каква позиция по отношение на вашето дете ще вземете самите вие? И ако като всеки любящ родител, вие очаквате от детето си най-доброто светлото и голямото, то се опитайте да намерите нещо средно между дължимото и надеждата.

Ако вашата позиция е „аз очаквам от него“ = „той е длъжен“ = „аз изисквам“, това означава, че подчинявате детето си на собствената ви воля, потискайки неговите съзнателни усилия.

Какво очакват родителите от своите деца
4.5 (90.19%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 17, 2015 15:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи