Какво означава „нормална“ телесна температура – мит ли е 36.6

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 02:07

Какво означава „нормална“ телесна температура – мит ли е 36.6

Акценти:

  • Кога е най-ниска температурата на човешкото тяло?
  • А кога най-висока?
  • Каква е нормалната денонощна вариация на телесната температура?
  • Кога "термостатът" в главния ни мозък се измества на по-високи нива?

Свързани:

Повечето хора мислят, че „нормалната температура“ на тялото трябва да бъде 36.6 градуса по Целзий.

В последно време все повече жени се поддават на внезапния импулс да измерят телесната си температура и когато установят, че тя е например 37.1 градуса по Целзий, те започват този процес в маниакален навик, подтикващ ги да търсят някакво развиващо се заболяване у себе си.

Още през 1992 г. се провежда детайлно изследване на телесната температура на здрави мъже и жени на възраст от 18 до 40 години. Температурният диапазон варирал от 35.6 °C до 38.5 °C, със средна стойност от 36.8 °C +/- 0.4 °C. Най-ниска температура била температурата на тялото в 6 часа сутринта, а най-висока в между 16 и 18 часа.

Нормалната „денонощна вариация“ е около 0.5 °C. Въпреки това при някои хора възстановяващи се заболявания, когато телесната им температура по-висока , тези „колебания“ е възможно да бъдат по-големи от 1 °C.

Освен това при най-фебрилните заболявания, тоест свързани с голямо покачване на телесната температура, денонощното колебание се запазва, но то е на много по-високо ниво.

Температурата на човешкото тяло се регулира от специален терморегулиращ център, разположен в главния мозък. Функцията на този център е подобно на действието на термостата, който регулира, да кажем, бойлера у дома.

Постоянно стабилната телесна температура се поддържа за сметка на това, че терморегулиращият център изравнява излишната топлина, която се освобождава от метаболитната активност на мускулите и черния дроб чрез топлоотдаване през кожата и белите дробове.

При някои заболявания позицията на „термостата“ в главния мозък се измества по-нагоре от 37 °C до фебрилни нива, например, до 39 °C.

Това е като да настроите термостата на бойлера на по-високо ниво с цел да се повиши температурата на водата в него: организмът чрез изменение на своите „настройки“ преминава към режим на самоограничаване на налична инфекция, в повечето случаи вирусна. С елиминирането на опасността „термостатът“ се пренастройва към изходното си, обичайно ниво.

На терморегулационният център оказват влияние множество фактори. Например телесната температура се повишава по време на хранене и известно време след това.

Факторите, които оказват влияние на температурата на тялото на жените са много повече, отколкото на мъжете, поради менструалния цикъл на нежния пол, свързан с периодичен синтез и освобождаване на хормони.

През първата половина на месечния цикъл /преди овулацията/ базовата температура на женското тяло е по-ниска, но от момента на овулацията се повишава с 0.6 °C и остава повишена до започването на менструалното кървене.

Бременността, поради промяна на хормоналния фон, също изменя обичайната индивидуална телесна температура.

На температурните показатели влияят и различните начини за измерване на температурата на тялото.

1. Орален – сондата на термометъра се поставя под език в пространството, което се нарича сублингвален или подезичен джоб. Именно в тази зона най-близо преминава сублингвалната артерия.

2. В зоната на подмишниците;

3. Ректално – измерването се извършва в правото черво;

4. Еднократни лепенки за измерване на температура – залепват се на челото в областта на проекцията на темпоралната артерия.

Тяхното предимство е във възможността за постоянното наблюдение на телесната температура за определен период от време. А това е особено важно за малките деца, които често се разболяват от широк спектър вирусни инфекции.

5. Тимпанен или ушен метод за измерване – използва се специален термометър, при който измерването на телесната температура се осъществява във външното ухо.

Температурата измерена ректално обикновено е с 0.6 °C по-висока в сравнение с тази в устата и подмишниците. Най-точни данни се получават от ушния или тимпанен термометър.

Нормалната температура за всеки човек е индивидуална стойност, както и размерът на денонощните ѝ колебания. Следователно измерване трябва да се извършва при всяко посещение на лекар и показателят индивидуална телесна температура трябва да се определи в ранна детска възраст.

За треска, повишена телесна температура над денонощния диапазон, се смята повишаване на температурата на тялото над 37.2 градуса сутрин и 37.7 градуса вечер, при условие, че измерването е осъществено в устата 2 часа след хранене.

Какво означава „нормална“ телесна температура – мит ли е 36.6
4.4 (88.84%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 02:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи