Какво показват за здравето изпражненията

Калина
Написана от Калина януари 12, 2015 11:49

Какво показват за здравето изпражненията

Акценти:

  • Каква информация дават за здравето изпражненията?
  • Как изглеждат нормалните изпражнения?
  • При какви промени в дефекацията трябва да мислим за здравословен проблем?

Свързани:

Когато става въпрос за навиците в тоалетната, темата не е фаворит на повечето хора.

Споменете думата „изпражнения” и стаята лесно може да се опразни.

Или най-малкото да предизвикате у околните някои необичайни мимики, нервен смях и остроумия.

Но темата за изпражненията е важна и заслужава сериозно внимание.

Тя не бива да се пренебрегва, защото пряко касае вашето здраве.

И тъй като средният човек генерира около пет тона изпражнения за един живот, можем да научим много от тази планина фекалии.

Формата, размерът, цвета и миризмата на изпражненията може да „разкажат” много за цялостното здравословно състояние, как стомашно-чревният тракт функционира, да подскажат за сериозни болестни процеси, инфекции, проблеми с храносмилането и дори рак.

Какви са нормалните изпражнения?

Изпражненията съдържат около 75% вода. Останалото е зловонна комбинация от фибри, живи и мъртви бактерии, различни клетки.

Изпражненията са основно 7 типа. Номер 1 са твърди, обли, на вид като лешници. Другите два типа имат формата на наденица, но едните са с едра структура от малки топчета, а другите са с по-малки бучици и пукнатини.

Номер 4 са като змия – гладки и меки, номер 5 – меки парченца със заоблени ъгли, лесни за изхождане.

Номер 6 – пухкави, кашави изпражнения, а номер 7 са с рядка консистенция, като течност. В идеалния случай, изпражненията са в комбинацията между типовете 3,4 и 5.

Първите два типа най-силно затрудняват изхождането, като поради твърдостта им, то може да е болезнено. Диарията, или изпражнения № 7, говори за непоносимост към лактоза, изкуствени подсладители, или реакция на фруктоза или глутен.

Какво е нормално и кое не е, когато се вгледате в тоалетната?

Нормални са средно- до светлокафяви изпражнения, около 1-2 инча в диаметър и до 18 инча дължина, с формата на буквата S. Те трябва да падат във водата тихо, без звук на свистене. Миризмата е натурална, не остра, а текстурата – мека.

Какви са изпражненията, които трябва да ви тревожат? Те са твърди, а изхождането им е болезнено и изисква напъни.

Тесните и тънки като молив изпражнения може да са знак за тумор на дебелото черво. Светлочервените изпражнения често са сигнал за кръвоизлив в храносмилателния тракт.

Не са нормални и черните изпражнения, макар понякага да са такива заради лекарства или хранителни добавки. Бели, бледи или сиви изпражнения обикновено са сигнал за проблем с панкреаса, за хепатит или цироза, или евентуално запушване на жлъчните пътища.

Жълтите фекалии са знак за Синдрома на Гилбърт, който засяга жлъчката. За проблеми с храносмилането говорят изпражненията, в които се виждат парченца несмляна храна.

Повишеното количество слуз в изпражненията може да бъде свързано с възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон или улцерозен колит, или дори рак на дебелото черво, особено ако са придружени от кръв или коремна болка.

Ако имате промяна в изпражненията, придружена от болки в корема, веднага уведомете своя лекар.

Не трябва да се пренебрегва и това, ако вашите изпражнения имат изключително лоша миризма, по-лоша и силна от обичайното, тя не трябва да се пренебрегва.

Това може да бъде свързано с редица заболявания като целиакия, болест на Крон, хроничен панкреатит, муковисцидоза.

Наблюдавайте и колко често се изхождате. Това е различно при всеки човек, тъй като в границите на нормалното се смятат от три изхождания на седмица до три дефекации на ден.

Бъдете внимателни и за промяна в тези навици. Много фактори могат да повлияят на редовността, като диета, пътуване, лекарства, хормонални колебания, сън, спорт, заболяване, операция, раждане, стрес и цял набор от други неща, но понякога това може да е и знак за сериозен здравословен проблем.

Какво показват за здравето изпражненията
4.5 (89.8%) 49 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 12, 2015 11:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи