Какво представлява интуицията и как да я развивате

Мария
Написана от Мария април 30, 2015 01:38

Какво представлява интуицията и как да я развивате

Тъй като нашите предчувствия в повечето случаи са резултат от осмисляне на получения опит, то най-добрата тренировка на интуицията е самия живот – смятат психолози.

Интуицията съществува! Учените дори са открили мястото, където тя е разположена.

Това е една малка част от фронталните лобове на мозъка, точно над очните кухини. Експериментите показват, че хората, увредили това си място, са лишени от емоции, а заедно с това и способностите си да правят избор. Установило се, че най-правилните решения ние приемаме, когато слушаме своите чувства, а не разума си.

Изследователи от Калифорнийския университет провели експеримент – на участниците показвали 2-секундни видеоклипове, на които едни хора говорили истината, а други лъгали. Задачата била – установяване на броя на излъгалите.

Участниците трябвало да отговорят, без да се замислят. И въпреки липсата на време, те се справили изключително лесно – всички излъгали били идентифицирани безпогрешно – въпреки че детекторите на лъжата в редица случаи, образно казано, правят засечка.

Защо хората установяват лъжата по-добре от техниката?

Опитът на мозъка

Отговорът на този въпрос дало забавеното възпроизвеждане на видеоклиповете.

На всеки 2 кадри – с продължителност 1/25 секунда, било очевидно как лицето на човека, готвещ се да изрече лъжа, правело гримаса на страдание – учените твърдят, че лъжата е силен стрес за организма, а след това тя /гримасата/ се сменяла с усмивка. Тази мимика „улавяли“ участниците в експеримента.

Когато условията били променени – участниците можели да гледат видеоклиповете 5 минути и да размишляват над отговорите, броят на правилните отговори рязко намалял – с до 40%. Гласът на разума потискал чувствата и резултати бил неправилен отговор.

„Всъщност интуицията, разбира се, съществува, но на нас само ни се струва, че избираме със сърцето, – пояснява Джон Лерер, американски невробиолог, автор на книгата „Как взимаме решения“. – Нашите предпочитания са резултат от сложна обработка на данни, получени благодарение на житейския опит. Мозъкът анализира изходните данни самостоятелно, давайки правилния отговор във вид на чувства и усещания. И на нас ни остава само да се вслушаме в тях.“

Усещането за дискомфорт, тревога, страх след прието решение – са явни признаци за това, че не всичко върви, както трябва.

В основата на това има и биологични процеси. Когато нещата вървят в правилната посока – в мозъка се освобождава допамин – молекули на удоволствието.

Ако се случат неприятности – нивата на допамина рязко се понижават, а адреналинът в същия момент започва да се покачва – пулсът се ускорява, отделянето на пот се увеличава.

Мозъкът бързо запомня, от какво ние бихме били щастливи и какво ни доставя огорчение и при труден избор ни подсказва какво би ни дало голямо удовлетворение.

Лъжливият път

Има ситуации, в които интуицията да не се следва безропотно. Това са въпросите, в които тя е, образно казано, тренирана до съвършенство – в професионалната сфера, в личните взаимоотношения, в областта на избора на стоки и услуги.

Но има и моменти, в които не следва да се уповавате на нея, твърдят професионалистите.

Това са ситуации, в които вие попадате за първи път и поради това не разполагате с необходимия опит /на интуицията ѝ е необходимо време да открие нужната закономерност/ и в които топката се управлява според конкретния случай – лотария, рулетка, казино.

Странното е, че интуицията, въпреки че е „забъркана с чувствата“, на случайности не вярва и винаги търси правилния път и се основава на логиката.

Какво представлява интуицията и как да я развивате
4.7 (94.29%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 30, 2015 01:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи