Какво представлява кохортно изследване в медицината

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2015 10:31

Какво представлява кохортно изследване в медицината

Акценти:

  • Кохортно изследване в медицината
  • Недостатъци на този научен метод
  • Nurses' Health Study

Свързани:

Кохортните изследвания са такъв тип медицински проучвания, които се използват за откриването на причините за определени заболявания, за установяване на връзки между рискови фактори и техните последствия за здравето.

Такива изследвания, обикновено са прогнозни или „перспективни“, тоест планират се от по-рано и се провеждат в рамките на определен период в бъдеще време.

В рамките на тези изследвания се поставя въпрос, формира се хипотеза за потенциалните причини за заболяванията.

След това учените наблюдават група от хора, набрани в кохорта/група лица със сходна характеристика или характеристики/, за определен период от време нерядко – за много дълго време, опитвайки се да открият всякакви изменения в тяхното здравословно състояние, свързани с интересуващите ги /учените/ рискови фактори.

Например, учените могат да помолят участниците да записват своите рискови фактори и определени моменти от начина им на живот в продължение на дълъг период от време. А впоследствие изследователите да анализират как тези корелират с проучваното от тях заболяване.

Такива изследвания се използват от епидемиолозите, изучаващи факторите, влияещи на здравето и заболеваемостта на населението.
Кохортните изследвания по-друг начин се наричат още – инцидентни, напречни, наблюдателни, съпътстващи или перспективни.

Структурата на кохортното изследване е най-добрата от наличните научни методи за изучаване на ефектите на заподозрения рисков фактор, тъй като провеждането на по-строгия и достоверен тип изследвания – рандомизираните контролирани проучвания за изучаването на рискови фактори, се явява неетично.

Би било несправедливо една група от хора да бъде изложена умишлено в рамките на изследване на определен опасен рисков фактор и съзнателно на тези хора да бъде нанесена вреда на здравето.

Поради това в кохортните изследвания учените не се намесват в естествения ход на нещата, те само наблюдават това, което се случва с участниците.

Известно пример за кохортно изследване е това на медицинските сестри Nurses’ Health Study – мащабен и дългосрочен анализ на женското здраве, започнало през 1976 година и проучващо към настоящия момент вече трето поколение медицински сестри от всички краища на САЩ и Канада на възраст от 20 до 46 години.

Това изследването е осигурявало на учените и към настоящия момент този процес продължава да предоставя на изследователите голямо количество данни за изучаване на рисковите фактори за женското здраве.

Данните от това кохортно проучване се събират и обработват в Харвардския университет по обществено здравеопазване и в женската болница в Бостън, САЩ.

Ето само някои научни изследвания, които бяха проведени въз основа на данните, получени в периода на изучаване стотици хиляди жени в рамките на Nurses’ Health Study:

• Може ли да се предскаже повишеният риск от развитие на рак на млечната жлеза по бенка на кожата?;
• Няколко слънчеви изгаряния подред в юношеска възраст увеличават риска от меланоми с 80%;
• Шумът в ушите по-рядко се среща при жените, които пият повече кафе;
• Ежедневната консумация на орехи може да удължи живота;
• „Средиземноморската диета “ удължава живота и подобрява здравословното състояние;

В рамките на това кохортно изследване участничките описват своя начин на живот и по този начин учените са си набавили много информация за вредите и ползите за здравето от различни фактори, включително и редовната употребата конкретни хранителни продукти.

Такива изследвания са подходящи за установяване на връзка между здравословното състояние и екологически фактори такива като високо ниво на химически замърсители във въздуха, водата и храната.

Какво представлява кохортно изследване в медицината
4.5 (89.41%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2015 10:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи