Какво представлява лечението с вендузи, и защо е пълна безсмислица

Мария
Написана от Мария август 10, 2016 23:00

Какво представлява лечението с вендузи, и защо е пълна безсмислица

Акценти:

  • Имунен отговор - слаб
  • Влияние - доказване
  • Съперници - спорт

Свързани:

Почти със сигурност сте забелязали, че един куп спортисти, участващи на Олимпиадата в Рио, са с големи червени кръгове по кожата, сред които най-голямо впечатление направи спечелилият за 19-ти път златен медал Майкъл Фелпс.

Тези червени петна, както стана известно са резултат от вендузотерапия- метод, при който се използват вендузи и се практикува в цяла Азия от хиляди години.

Поддръжниците на този метод казват, че терапията с вендузи може да помогне при болки, такива в гърба и при болезнени усещания на други места по тялото. Въпреки това съвременната наука не е в състояние да потвърди ползите отвъд плацебо ефекта.

Как работи вендузотерапията?

Възможно е да се извърши по различен начин. Традиционно горящ памучен тампон се поставя в стъклена чаша, която създава вакуум, и в резултат на което горещият въздух се охлажда

. Чашките могат да са свързани с помпа, която създава засмукване. Червените петна се получават на местата, където са били тези стъклени чашки.

Смята се, че терапията увеличава притока на кръв към кожата чрез създаване на слаб имунен отговор, отбелязва Катлийн Люмиер, доцент по акупунктура и ориенталска медицина в университета Бастър в щата Вашингтон.

Има ли изобщо полза от вендузотерапията?

Правени са изследвания, но доста ограничени, въз основа на които може да се направи заключение за предполагаемите предимства на вендузите.
Според Роми Лауч, учен от университета на Дуисбург-Есен в Германия, проучванията са наистина предварителни. И не може да се говори, че методът е доказал ефективността си.

А през 2012-та проучване, публикувано в рецензирано медицинско издание, което разглежда 135 изследвания на вендузотерапията, показва, че съществува потенциално терапевтично въздействие при лечение на херпес зостер и други специфични състояния, но са необходими други по-специализирани проучвания, за да се потвърди това въздействие.

Често спортистите се съгласяват да се подложат на нови методи на лечение, които могат да облекчат болката, независимо дали са подкрепени от науката.

През 2009 г дори някои започнаха да носят гривни с убеждението, че така могат да подобрят представянето си.
През 2008-ма и 2012-та година пък някои олимпийски атлети бяха с червените ленти Кинезио върху раменете, гърба, кръста и коремните мускули.

Специалните ленти са разработени преди повече от 30 години от японския хиропрактик Кензо Касе, който твърди, че еластичната лента намалява болките и поддържа мускулите, без да ограничава движенията като другите спортни ленти.

Лентата облекчава неприятните усещания и улеснява лимфния дренаж чрез микроскопично повдигане на кожата, според уебсайта на компанията, която предлага лентите.

Но също както и при вендузите, има твърде малко изследвания, които да показват, че този метод наистина е ефективен. Може би въздействието е по-скоро на психологическо ниво, тоест проявява се плацебо ефекта.

И до този извод е логично да се стигне, тъй като няма категорични научни данни, които да доказват влиянието върху подобряване на представянето на спортистите или пък че предотвратява нараняване, което да усили и без това съществуващите болезнени усещания на местата, което е сложена лентата.

Множество проучвания обаче документират предимствата на плацебо ефекта. Хората, които смятат, че са им дадени кофеин или морфин чувстват по-малко умора или дори болка,дори и ако са погълнали захарно хапче.

А психологическото предимство може да се окаже решаващо за справянето със съперниците в спорта.

Какво представлява лечението с вендузи, и защо е пълна безсмислица
4.5 (90.21%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 10, 2016 23:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи