Какво представлява природната санация на устната кухина

Мария
Написана от Мария февруари 17, 2015 12:17

Какво представлява природната санация на устната кухина

Акценти:

  • Природна санация
  • Кариеси - профилактика
  • "Сфери на влияние на гените"

Свързани:

Всеки стоматолог, когато види пациент, който е навършил 30 години и няма нито един кариес, нито една и нито един изваден зъб би казал – „Той има естествена санация“.
Сега ще направим опит да аргументираме това, което стоматолозите влагат в това понятие и каква научна основа има то.

Различията между отделните хора са обусловени, от една страна, от това, което са наследили от родителите си, а от други от влиянието на околната среда. По този начин човек в зряла възраст с природна санация представлява продукт на сложно взаимодействие на 2-та фактора – наследственост и околна среда.

Под околна среда се подразбира всяка взаимодействие на плода от момента на зачеването и след раждането.

Най-ранните въздействия на околната среда върху човешкия организъм се проявяват още във вътреутробния период – храненето на плода зависи от веществата, които постъпват с майчината кръв.

Поради недостатъчното или неправилното хранене на бъдещата майка в определена степен страда и детето, при което е възможно забавяне на развитието на костите и зъбните тъкани. На плода може да окаже влияние дори психическото състояние на бъдещата майка.

На състоянието на зъбите на човека в значителна степен влияе и храненето. Въпреки това често при еднотипен начин на хранене при една част от децата се развиват резистентни /устойчиви/ към кариес зъби, а при друга – предразположени към кариес.

В тази връзка много изследователи са открили, че определена роля в правилното формиране на твърдите зъбни тъкани играе и генетичният код.

Още през 1971 г. било установено, че уникалността на зъбния комплекс, характерен за различните народи, се обяснява с произхода на отделната народност, с генетичните процеси.

Също така има своето основание и хипотезата за морфогенетичните полета, съгласно която структурата на зъбите се определя от контрола на гените, като се разпространява върху зъбната система в цялост и частично на отделните класове зъби.

Предполага се, че по този начин, наличието на редица полета или „сфери на влияние на гените“, при това едни полета притежават по-широка област на действие и определят общите признаци, а другите имат по-ограничени сфери на действие, определяйки развитието на определен признак в пределите на един клас зъби.

Общите и специфичните полета на действие на гените по сложен начин взаимодействат един с друг.

Съседните класспецифични полета също могат да се „налагат“ едно върху друго, като е възможно морфологично приравняване на зъбите от един клас с тези от съседен клас.

Също така е установено, че зъбите на професионалните спортисти по-рядко биват засегнати от кариес в сравнение с останалите хора. Следователно недостатъчната физическа активност може да се отнесе към факторите понижаващи устойчивостта на зъбо-челюстната система към патологии.

Механизмът на понижаване на резистентността се обяснява с този на незрялост на системите на дъвкателния апарат и тяхната инфантилност, развиваща се поради несъответствието на стабилната генетична програма за развитие с фактическите темпове на развитие, продиктувано от акселерацията.

Това обстоятелство определя високата уязвимост на зъбо-челюстната система по отношение на патогенните въздействия, предизвикващи кариес и други заболявания на зъбите.

Значението на храненето в профилактиката на кариесите е много голямо. То трябва да се извършва в зависимост от възрастта и условията на външната среда.

Основният резултат от развитието на науката за усвояването на храната е теорията за балансираното хранене.

Тя установява оптимална необходими за поддържането на здравето и работоспособността на човека пропорции на различни хранителни вещества – белтъчини и влизащите в техния състав аминокиселини, мазнини, въглехидрати, минерални вещества, витамини.

Какво представлява природната санация на устната кухина
4.6 (92.46%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 17, 2015 12:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи