Какво представлява розацеята и как да се справим с нея?

Мария
Написана от Мария ноември 21, 2014 00:10

Какво представлява розацеята и как да се справим с нея?

Акценти:

  • Какво предизвиква появата на розацеята?
  • Как се третира розацеята?
  • Какви антибиотици се прилагат?

Свързани:

Ако страдате от ясно забележимо порозовяване и прекомерно зачервяване на кожата на лицето, както и ако имате видими кръвоносни съдове по повърхността на кожата, трябва да знаете, че не сте сами.

Според проучване приблизително 14 милиона души само в САЩ страдат от това заболяване. Хората които страдат от това кожно заболяване са обикновено със светли коси и очи, светла кожа и най-често са на възраст между 30 и 50 години. За щастие, има много начини човек да се справи с това неудобство.

Какво предизвиква розацея?

Това все още е под въпрос, но някои нови проучвания подозират, че основният виновник е вид протеин, който при пациентите с розацея има различно поведение и е вероятно да предизвиква кожното възпаление, което прави кожата толкова розова. Ако попитате пациентите кое предизвиква оплакванията им, най-често ще чуете да обвиняват стреса, кофеина, жегата, слънцето, цитрусовите плодове, пикантните храни и алкохола.

Как се третира розацеята?

Тъй като не може да се каже със сигурност какво предизвиква този проблем, специалистите най-често препоръчват кремове и препарати, които имат антимикробно и успокояващо въздействие върху кожата. Колко е ефективен този метод, това вече е друг въпрос и резултатите от един до друг пациент могат да са доста различни.

При ринофима, която се характеризира със следните изменения  – носът на засегнатия се уголемява, зачервява и се омазнява прекомерно, понякога дори се стига до оперативно лечение.

Разбира се, избягването на раздразващите кожата фактори е също много важно и ефикасно.

Новите методи за лечение не са много. Обикновено един от тях предлага ползването на вид антибиотик, който има противовъзпалително действие и има малко странични ефекти при пациентите с розацея. При този лечебен метод се прилагат малки дози доксициклин.

Интересното през последните години е, че в лечението на това кожно възпаление започват да навлизат лазерите, за които към момента се казва, че водят до много добри резултати.

Повечето специалисти в момента препоръчват именно лазерната терапия, защото се счита, че резултатите, които тя предизвиква, са доста по-трайни във времето, по-бързи и по-очевидни в сравнение с другите методи за третиране на розацея.

В допълнение на пазара се предлагат някои нови препарати като метронидазол и азелаинова киселина.

Какви грижи трябва да се полагат за кожата?

При наличие на розацея трябва да полагате за кожата си много нежна и внимателна грижа и не бива да прекалявате с миенето. Не се препоръчва да травмирате кожата с ексфолианти или продукти на базата на алкохол.

Бъдете внимателни дори и с медикаментите – ако лекарството е силно не го нанасяйте върху кожата незабавно след миене. Едно проучване показва, че лекарствата за розацея действат по-добре когато се нанасят върху здрава и хидратирана кожа.

Тъй като слънчевата светлина се счита за един от основните рискови фактори, вие трябва да се защитавате от нея изключително добре като използвате силни слънцезащитни кремове и избягвате слънчеви изгаряния.

Доказано е, че повечето хора с розацея са имали доста повече кожни слънчеви изгаряния в сравнение с тези, които нямат този проблем.

Ако имате светла кожа и светли очи е препоръчително да вземете превантивни мерки и да се пазите от слънцето дори и да нямате розацея. Доказано е, че продуктите за защита от слънчевите лъчи, които съдържат цинк и титан, са по-ефективни от онези, които не съдържат тези вещества.

Какво представлява розацеята и как да се справим с нея?
4.5 (89.63%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 21, 2014 00:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи