Какво представляват имуноглобулините и защо са толкова важни

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2015 21:08

Какво представляват имуноглобулините и защо са толкова важни

Акценти:

  • Имуноглобулини - функции
  • Използване в медицината
  • Имунитет - антивирусен

Свързани:

Имуноглобулините или антителата – вероятно вие сте чували нещо за тях? А може би и правилно предполагате, че са свързани с имунитета? Но какво са имуноглобулините и защо са нужни – знае далеч не всеки. Във всеки случай смятаме, че е необходимо да се внесе яснота по тези въпроси. И така…

Какво са имуноглобулините?

Не желаем да превръщаме разказът за антителата в сложен урок по химия, затова ще кажем просто – имуноглобулините са специфични белтъци, които се образуват от лимфоцити и участват във формирането на имунитета.

Имуноглобулините реагират на проникването в организма на чужди за него вещества и микроорганизми, като ги неутрализират и възпрепятстват тяхното разпространение.

Срещу бактериите, вирусите и другите патогенни агенти те образуват свои „персонални“ антитела. Тоест антистафилококов имуноглобулин не би помогнал при заболявания, предизвикани от други микроорганизми.

В тялото на човека имуноглобулините се намират на повърхността на В-лимфоцитите, присъстват в кръвния серум, в течностите в тъканите, а също и в секретите образувани от жлезите на лигавиците. Различните класове антитела осигуряват всестранната защита на организма от заболявания, образувайки хуморален имунитет.

В човешкия организъм се срещат 5 класа имуноглобулини G, M, A, E, D. Един от друг те се отличават по състав на аминокиселините, структурата, разпространеност и някои функции.

Функции на имуноглобулините

Основните са:

• Разпознаване на чуждите за организма вещества – микроорганизми или техните токсини;
• Връзка с антигените и образуването на имунен комплекс;
• Участието в отстраняването или унищожаването на образувалите се имунни комплекси;
• Защита на човек от повторно инфектиране. Имуноглобулинът срещу прекарани заболявания дълго време, понякога за цял живот, се запазва в организма, предпазвайки човек от повторно инфектиране.

В някои случаи започват да се образуват „дефектни“ антитела, които атакуват собствения организъм. Този процес е характерен за автоимунните заболявания, като системната червена вълчанка, ревматоиден артрит, склеродермия и много други.

За такива пациенти е препоръчително вътревенозно въвеждане на имуноглобулини с цел повишаване концентрацията на антитела в кръвта до физиологично ниво с цел предотвратяване на инфекциозни заболявания и създаване на пасивен имунитет.

Какво се определя чрез анализа на имуноглобулините?

Както вече посочихме, имуноглобулините се намират в кръвния серум на човека.

По количество и активност на антителата могат да се открият такива заболявания като морбили, ламблиоза, хелминтоза, туберкулоза, хепатит С, хеликобактерии и други патологии. Изследването на антителата в кръвта може да отговори на следните въпроси:

• Има ли в организма конкретни бактерии, вируси и ако да в какво количество;
• Способен ли е имунитетът самостоятелно да се справи с инфекциите, необходими ли са допълнителни лекарствени средства;
• Да се определи стадия и да се прогнозира изходът на инфекциозното заболяване;
• Има ли в кръвта онкомаркери за злокачествени клетки при подозрение за онкологично заболяване;
• Заради кой антиген у човек възниква алергия;
• Как майчиният организъм възниква на плода;

Важно!

Повишените нива на имуноглобулин Е свидетелства за същинска алергия. Продължителната кашлица, обструкцията е възможно да е алергична природа. Важно е да не се пропуска бронхиалната астма.

Имуноглобулините в медицината

Препаратите с антитела, получени от нормален или имунен серум и кръвна плазма, днес се използват изключително широко в медицината. Те са предназначени за пасивен антитоксичен, антибактериален или антивирусен имунитет у човека, нуждаещ се от защита от инфекции или други потенциално опасни вещества, притежаващи свойства на антигени.

Какво представляват имуноглобулините и защо са толкова важни
4.6 (91.05%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 25, 2015 21:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи