Какво представляват магнитните бури и как въздействат на организма

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2015 19:39

Какво представляват магнитните бури и как въздействат на организма

Акценти:

  • Магнитна буря - същност
  • Механизъм на въздействие
  • Влияние върху човешкия организъм

Свързани:

Магнитните бури негативно въздействат на много хора, особено на тези в напреднала възраст с хронични сърдечно-съдови заболявания. Избягване негативното въздействие на магнитните бури е възможно, ако човек се подготви за тях от по-рано.

Какво е това магнитна буря?

Геомагнитна буря – не е нищо друго освен смущение на магнитното поле на Земята, което може д продължи от няколко часа до няколко денонощия.

Такива магнитни смущения се предизвикват от достигането на Земята на високоскоростен слънчев вятър – поток от мегайонизирани частици, и свързаната с него ударна вълна.

Обикновено магнити бури се наблюдават ниските и средните географски ширини – тоест от Екватора до умерения пояс и рядко достигат субполярните и полярните области.

Силните изригвания на Слънцето водят до изхвърлянето на голямо количество вещества, част от които се движат с голяма скорост и за 1-2 дни достигат до земната повърхност. Същевременно силно заредените частици се прихващат от магнитното поле на Земята, което води до смущения в последното.

Какво е влиянието на магнитните бури върху човека?

Геомагнитните бури въздействат на много области от дейността на хората. На първо място се нарушават комуникациите, навигацията на космическите кораби, а също и предизвикват появата на допълнителни заряди в трансформаторите и тръбопроводите.

Много хора се оплакват, че не се чувстват добре по време на магнитни бури. И това не е случайно, тъй като тези явления са опасни за хората, страдащи от артериална хипертония или хипотония, а също и от заболявания на сърцето.

Често магнитните бури се съпровождат от главоболие, ускорена сърдечна дейност, сънно разстройство, промени в кръвното налягане и други проблеми. Специалистите уверяват, че всички тези изменения са обусловени основно от забавяне на кръвообращението в капилярите и настъпването на кислороден глад.

Според различни оценки на негативни въздействия от магнитните бури са предразположени 50-75% от населението на Земята. Същевременно хората реагират на бурите различно. Така например при много проблемите със здравето започват 1-2 дни преди началото на бурята, други пък реагират в разгара на бурята или 1-2 дни след нея.

Обикновено младите хора почти не усещат въздействието на магнитните бури. Приблизително 50% от населението на Земята се адаптира към магнитните бури, които възникват в интервал от 6-7 дни.

Какво да правите по време на бурята?

За съжаление, не е възможно човек да се предпази напълно от магнитната буря. Ако той реагира с промени в кръвното налягане, то задължително следва да се подготвите.

Хипертониците в навечерието на магнитната буря следва да приемат препарати за понижаване на кръвното налягане с удължено действие, за да се предупреди покачването на артериалното налягане. Също така помагат и билките, като мента, валериан.

Хората с ниско кръвно налягане следва да приемат възбуждащи средства, например настойка от женшен, златен корен или лимонена трева.
Особено внимателни е необходимо да бъдат хората с нарушения на сърдечния ритъм.

В такъв случай човек трябва да има при себе си препарати, които нормализират сърдечния ритъм и укрепват кръвоносните съдове.

В период на магнитни бури е по-добре да се въздържате от тежка работа и кавги. Ако сте предразположени към въздействието на тези бури, то постарайте се да прекарате тези дни в покой.

Интересен факт е, че през 30-те години на миналия век било забелязано, че честотата на инфарктите на миокарда и инсултите рязко нараствала, когато в местната телефонна станция се наблюдавали доста сериозни смущения.

Какво представляват магнитните бури и как въздействат на организма
4.4 (88.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2015 19:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи