Какво се случва, когато си изпукате врата

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 02:02

Какво се случва, когато си изпукате врата

Акценти:

  • Врат - пукане
  • Напрежение - освобождаване

Свързани:

Всеки се е сблъсквал с неприятното усещане за схванат и така наречен „дървен“ врат. Напълно нормално е да ни обземе силно желание да наклоним главата си встрани и да облекчим напрежението.

Изследванията показват, че много от нас са си създали този навик от малки, и то не само с врата. Хората редовно си изпукват кокалчетата на пръстите, гърба, китките и т.н.

Но какво всъщност се случва, което предизвиква идващото облекчение и може ли то да навреди на здравето ни по някакъв начин?

Често срещан е проблема, след изпукване на врата, да възникне силна болка в тази област и главата ни да остане килната на една страна.

Неспособни да я мръднем, ние сме принудени да стоим в неудобната поза и да чакаме схващането да отмине. Това може да отнеме часове, а понякога и дни, в зависимост колко силно е било изпукването.

А защо се случва това и какво води до появата на нетърпимата болка?

В областта, където се намира и врата ни, има и множество други малки неща – като започнем от кости и стави и стигнем до нерви и лигаменти – съединително-тъканни връзки.

Когато упражняваме сила върху врата ни, ние засягаме и тях. Тази ареа обаче, както всяка, съдържаща някакви стави, е изключително чувствителна и никак не е добра идея да я „изпитваме“.

Съществува огромна вероятност да навредим на всички тези малки нещица там, включително и кръвоносни съдове, мускули и т.н.

И въпреки, че е редовна практика на всеки средностатистически човек, пукането на врата се оказва истински опасно за здравето ни. И сега ще обясним защо.

Какво всъщност създава чувството на облекчение?

Ставите съдържат газ и специфична течност, наречена синовиална, в себе си. Това, което тя прави е да овлажнява ставата. В нея има азот, кислород и въглероден диоксид.

Когато газ и синовиална течност се натрупат в излишък се появява добре познатото ни напрежение, което усещаме, че просто трябва да премахнем, тъй като ни подлудява. Но когато приложим сила и насилствено изпукаме ставите, те леко се разместват и течността и газовете изтичат внезапно под формата на мехурчета.

Звукът, който се създава и ние чуваме може да бъде следствие или от газовете, или от самото разместване на ставата, разтягането на съединителните връзки и др.

Тъй като сме изкарали причината за напрежението навън, ние не можем да изпукаме същото място отново веднага и трябва да чакаме докато отново се натрупат синовиална течност и газ.

Защо пукането да е проблем?

Честата му практика натоварва лигаментите. Тъй като говорим за изключително дребни, чувствителни части от тялото е много лесно да ги нараним, било то и с едно просто движение.

Често срещано е, заедно с пукането, да прещипем някой нерв и да усетим силна болка. В такъв случай се появява силна болка, която пречи на възможността ни да мръднем врата си.

Друг потенциален проблем е да засегнем гръбначния стълб и някои прешлени. В един момент ставните връзки могат да станат недостатъчно стабилни и да предизвикат множество други още по-сериозни проблеми.

Какво друго да направя, за да освободя напрежението?

Консултация със специалист. Въпреки че повечето хора вероятно ще поклатят глава с думите „Кой има време за подобни глупости, ще си рискувам.“, това е истината.

За здраве време и пари не бива да се пестят. Освен това помнете, чрез изпукването на врата задълбочавате проблема, а не го лекувате.

А не е ли това крайната ни цел? Да си помогнем, не навредим в пъти повече.

Какво се случва, когато си изпукате врата
4.5 (90.72%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 02:02
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Солар ноември 13, 15:27

    статията е писана от някой без проблеми във врата,който не е търсил лекарска помощ за подобен проблем,като описания в статията.Иначе щеше да зне,че да идеш на консултация при специалист е напълно излишно-по-добре направо в аптеката и да си купи мазило-дават ги без рецепта.А доктора точно това ще направи САМО-ще напише рецепта и кой от къде е.И ако човек уцели мазилото само се об;екчава с него,но какво правим като мине разрешения за изполване период-прометно след месец /Сменяме мазилото и така до безкрай.А дали е безвредно да се мажем постоянно>

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи