Какво се случва, когато си изпукате врата

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 02:02

Какво се случва, когато си изпукате врата

Всеки се е сблъсквал с неприятното усещане за схванат и така наречен „дървен“ врат. Напълно нормално е да ни обземе силно желание да наклоним главата си встрани и да облекчим напрежението.

Изследванията показват, че много от нас са си създали този навик от малки, и то не само с врата. Хората редовно си изпукват кокалчетата на пръстите, гърба, китките и т.н.

Но какво всъщност се случва, което предизвиква идващото облекчение и може ли то да навреди на здравето ни по някакъв начин?

Често срещан е проблема, след изпукване на врата, да възникне силна болка в тази област и главата ни да остане килната на една страна.

Неспособни да я мръднем, ние сме принудени да стоим в неудобната поза и да чакаме схващането да отмине. Това може да отнеме часове, а понякога и дни, в зависимост колко силно е било изпукването.

А защо се случва това и какво води до появата на нетърпимата болка?

В областта, където се намира и врата ни, има и множество други малки неща – като започнем от кости и стави и стигнем до нерви и лигаменти – съединително-тъканни връзки.

Когато упражняваме сила върху врата ни, ние засягаме и тях. Тази ареа обаче, както всяка, съдържаща някакви стави, е изключително чувствителна и никак не е добра идея да я „изпитваме“.

Съществува огромна вероятност да навредим на всички тези малки нещица там, включително и кръвоносни съдове, мускули и т.н.

И въпреки, че е редовна практика на всеки средностатистически човек, пукането на врата се оказва истински опасно за здравето ни. И сега ще обясним защо.

Какво всъщност създава чувството на облекчение?

Ставите съдържат газ и специфична течност, наречена синовиална, в себе си. Това, което тя прави е да овлажнява ставата. В нея има азот, кислород и въглероден диоксид.

Когато газ и синовиална течност се натрупат в излишък се появява добре познатото ни напрежение, което усещаме, че просто трябва да премахнем, тъй като ни подлудява. Но когато приложим сила и насилствено изпукаме ставите, те леко се разместват и течността и газовете изтичат внезапно под формата на мехурчета.

Звукът, който се създава и ние чуваме може да бъде следствие или от газовете, или от самото разместване на ставата, разтягането на съединителните връзки и др.

Тъй като сме изкарали причината за напрежението навън, ние не можем да изпукаме същото място отново веднага и трябва да чакаме докато отново се натрупат синовиална течност и газ.

Защо пукането да е проблем?

Честата му практика натоварва лигаментите. Тъй като говорим за изключително дребни, чувствителни части от тялото е много лесно да ги нараним, било то и с едно просто движение.

Често срещано е, заедно с пукането, да прещипем някой нерв и да усетим силна болка. В такъв случай се появява силна болка, която пречи на възможността ни да мръднем врата си.

Друг потенциален проблем е да засегнем гръбначния стълб и някои прешлени. В един момент ставните връзки могат да станат недостатъчно стабилни и да предизвикат множество други още по-сериозни проблеми.

Какво друго да направя, за да освободя напрежението?

Консултация със специалист. Въпреки че повечето хора вероятно ще поклатят глава с думите „Кой има време за подобни глупости, ще си рискувам.“, това е истината.

За здраве време и пари не бива да се пестят. Освен това помнете, чрез изпукването на врата задълбочавате проблема, а не го лекувате.

А не е ли това крайната ни цел? Да си помогнем, не навредим в пъти повече.

Какво се случва, когато си изпукате врата
4.5 (90.59%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 23, 2015 02:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи