Какво ще се случи в устата ти, ако не отидеш 10 години на зъболекар

Мария
Написана от Мария септември 22, 2016 09:22

Какво ще се случи в устата ти, ако не отидеш 10 години на зъболекар

На пациент му се наложи да похарчи над 60000 лева за лечение, след като не ходил на зъболекар 10 години.

Известно е правилото, че трябва да се ходи на зъболекар веднъж на всеки 6 месеца, но хора с лоша устна хигиена, предишни проблеми със зъбите, или които поради генетични фактори са с по-слаби зъби, може и да се нуждаят от по-чести прегледи.

Но фобията от зъболекарския стол и забързаният начин на живот създават условия да изпускаме редовният преглед при зъболекар.

Докато някои хора със здрави зъби могат да чакат и по 2 години, за да посетят зъболекар, при други пропускането на преглед при зъболекар може да означава бързо влошаване на състоянието на устната кухина, макар и да си мислят, че всичко им е наред.

Дори и да няма кариеси, зъболекарят проверява за анормални образувания в устната кухина, които могат да прогресират в злокачествен процес и за други заболявания, като така биха могли да спасят живота на човек.

И така, какво се случва, ако не посетите зъболекар цели 6 месеца?

6 месеца след пропуска, тоест нито веднъж за 1 година

В този момент ще видите как малки кариеси се появяват по зъбите ви. И с времето ще увеличават размерите си, ако не вземете сега мерки. Ако не ги лекуват, може да се наложи вадене на зъби.

Но при всички хора тези процеси протичат различни – при едни малките кариеси могат да си останат такива и с десетилетия, или пък изобщо да не се появяват, при други могат да прогресират бързо и само за 1 година почти целият зъб да бъде унищожен.

Така че всичко, за което ще стане дума по-нататък е по-скоро условно.

Прегледите при зъболекар също могат да послужат и да се открият ранни признаци на рак на устната кухина, което е особено важно за хора, които пушат и пият редовно.

Един от най-честите признаци на рак на главата и на шията е язва, която се развива в устната кухина и не е била излекувана в рамките на 14 дни, казва д-р Тарик Идреес, зъболекар в стоматологична клиника в Манчестър.

1 година без зъболекар

Вероятно е заболяване на венците, което може да се усложни и да доведе до загуба на зъби.

2 години

Вероятността от поява на зъбобол и нуждата от болезнено и скъпо лечение се увеличава значително.
Кариесите вече са се задълбочили и не могат да се излекуват за 1 час, а се налагат няколко посещения за лечение на кореновите канали. Вероятността от отдръпването на венците също не е зад подценяване.

5 години

Проблемите със зъбите се задълбочават, д-р Гоодлинк, например открил киста на рентгенова снимка на челюстта, на човек, който не ходил на зъболекар от 4 години, и сега се налага сложна операция за премахването ѝ.

За толкова дълъг период се натрупва и зъбен камък, който трябва да бъде премахван със специален инструмент.

10 години

Цялата уста вече предизвиква безпокойство, тъй като някои зъби са с множество кариеси. След десетилетие без наблюдение от зъболекар, зъбите се износват, стават много чувствителни.

Мъж, който не посещавал зъболекар 10 години, наскоро бил лекуван от британски зъболекар, като реконструкцията на зъбите му продължила цели 18 месеца, а стойността на всички процедури била над 60000 лева.

Какво ще се случи в устата ти, ако не отидеш 10 години на зъболекар
4.4 (88.41%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 22, 2016 09:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи