Какво трябва да ядат избухливите и спокойните хора

Мария
Написана от Мария септември 3, 2016 14:22

Какво трябва да ядат избухливите и спокойните хора

Акценти:

  • Флегматици - обмяна на веществата
  • Хранене - у дома
  • Енергия - разходване

Свързани:

Когато подбираме храната, трябва да отчитаме не само теглото, но и темперамента…

Например, холериците са избухливи хора. Често не спазват режим, а това води до проблеми с обмяната на веществата. Флегматиците са спокойни, не толкова – активни, оттам и предразположеността към наднормено тегло.

Няма смисъл да вървим срещу природата – изненадващо е, че избухливите могат да пият кафе, а меланхолиците да изяждат тъгата си със сладко.

Физиология

Холерик, сангвиник, меланхолик – „такъв е моя характер“, казваме ние, разпознавайки в този темперамент сходни черти.
Всъщност характерът на всеки човек е уникален, а темпераментът – това е тип поведение в ежедневните ситуации.

И зависи от динамиката на процесите, които протичат в нервната система. По подобен начин със скоростта, с която след възбуждане настъпва забавяне.

Какво забелязва Хипократ?

Различните хора често се държат еднакво в различни ситуации – това забелязва древният учен. И той предлага именно тези условни типа характер, на които психолозите се уповават до днес.

За скоростта на смяна на процесите в нервната тъкан Хипократ още не се е и досещал. Тогава обяснил тази сходност на поведението с преобладаването на определени течности в организма – при избухливите жлъчката е повече, а при флегматиците – лимфата. При сангвиниците повече кръв, а при меланхолиците черна жлъчка.

Друг известен древен лекар Гален, пръв се замислил, че при избор на храненето трябва да се отчитат особеностите на темперамента.

И разсъждава така – ако при холериците има повече жлъчка, означава, че менюто при тях такова, че да не стане повече.

Гален препоръчвал на тези, които са най-избухливи да избягват горчивите напитки, а също и да не ядат лук, чесън и пикантни ястия.

Съвременните учени също стигнали до извода, че ролята на темперамента не трябва да се изключва. И за това има както медицински, така и психологически причини.

1. Меланхолиците може да ядат сладко, когато им е тъжно

Обикновено имат фина душевна организация, като остро реагират на случващото се и често се тревожат за бъдещето, дори и ако всичко изглежда наред.

За да облекчат тревогата си, са склонни да се утешават със сладко. За него то е като едно малко лекарство срещу тъгата и тревожността.

2. Най-големият враг на избухливите

Нервната им система е небалансирана. Изобщо раздразнителността е процес, заложен в нас от природата, за да реагираме бързо на опасността.

Например, бързо да отдръпнем ръката, ако без да искаме сме я опрели на ютията. В този момент в клетките става цяла революция – йоните променят своето местоположение.

Затова с храните, които предизвикват възбуда на нервната система, трябва да се внимава.

Холериците обичат подправки, пикантно и кафе – за да бъдат по-бодри и да вършат всички, което имат като работа. Не трябва да се опитвате изобщо да се отказвате от кафето – това ще предизвика още по-голямо вътрешно раздразнение. Компромисът е кафе с мляко.

3. Сангвиниците е по-добре да ядат у дома

В своето болшинство са екстраверти. Лесно им се отдава общуването, затова често тези весели уравновесени хора могат да се срещат с компании в някакво кафе. Обичат да похапват вкусно и да не се задълбочават много с пресмятането на калории.

4. Флегматиците трябва да разгърнат обмяната на веществата

Обикновено се хранят правилно, но почти не разходват своята енергия напразно, и затова обмяната на веществата при тях е забавена.

Какво трябва да ядат избухливите и спокойните хора
4.4 (88.62%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 3, 2016 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи