Какво управлява всички наши желания и импулсивни постъпки

Мария
Написана от Мария юни 27, 2015 14:26

Какво управлява всички наши желания и импулсивни постъпки

Акценти:

  • Хазартни игри - предразположеност
  • Допаминови стимулатори
  • Допамин - стимул на прогреса

Свързани:

Кой стои зад всички наши желания и импулсивни постъпки? Защо хората са толкова предразположени към игра на хазартни игри, вредни навици и шопохолизъм? Какво ни тласка към съпружески изневери, неразумна консумация на захарни изделия и бързо приготвени храни? Защо се стремим към постигането на високи цели?

Отговорът може да ви се стори неочакван – вината за всичко това е допамина – невромедиатор, биологически активно вещество, предаващи електрически импулс. Казано по-просто, то отговаря за комуникацията на невроните в нашия мозък. Съдържа се в мозъка на всяко живо същество – и при човека, и при животните.

Разликата е в това, че при животните в естествени условия нещата, които могат да предизвикат удоволствие са значително по-малко. Изключение е търсенето на храна, дори тогава когато животното не изпитва чувство за глад.

През далечната 1953 година учените от университета в Монреал Питер Милнер и Джеймс Олдс провели много интересен експеримент върху мишка. Имплантирайки електрод в нейния мозък, те започнали да подават към него електричен ток. По този начин Олдс и Милнер се опитали да въздействат върху зоната в мозъка, която отговаря за страха.

Но ако предходните изследвания показвали, че мишките с такива електроди се опитвали да избегнат токовия удар, то гризачът на учените от университета в Монреал се опитвал точно обратното да получи нов електричен заряд, като постоянно се връщат към ъгъла на клетката, където я биел ток.

Оказало се, че мишката съзнателно желаела да повтаря това.

Олдс и Милнер дори не подозирали първоначално за това колко потресаващо откритие са направили, допускайки малка грешка в своя експеримент.

Те решили, че Олдс се е объркал, когато е имплантирал електрод в мозъка на мишката и попаднал в зона, която отговаряла за получаването на наслада. Но това съвсем не било така.

В своите експерименти учените стигнали и по-далеч и решили да докажат, че стимулацията на тази неизвестна мозъчна зона може да предизвика наслада. Те сложили гладна мишка в специален тунел, в 2-та края на който поставили купички с храна.

При обичайни обстоятелства гризачът без колебание, изтичвал към една от купичките и след това веднага се нахвърлял върху храната. Но Олдс и Милер подавали електричен ток към тази купичка, до която идвала мишката.

В резултат на това животното заставало на място и не се движило. Гризачът очаквал токовият удар, вместо да получи гарантираната храна.

След това изследователите решили да разберат, ще започне необикновената мишка да си бие сама ток, ако сложат в клетката и специален лост. Каква била изненадата на Олдс и Милер, когато животното, получавайки неограничен достъп до стимулация, не могло да се насити и си биело само ток на всеки 5 секунди.

Мишката влизала в съприкосновение с лоста, по който протичал електричен ток, докато не паднала от умора.

Допаминът в някакъв смисъл се явява стимул на прогреса, неговата функция е предпазва живото същество от мързел.

На практика експериментите с мишки и хора показват, че повишаването на нивата на този хормон и същевременно изпълняващ функцията на невромедиатор, ги стимулира към действия, насочени към увеличаване на потреблението. Сред невробиолозите този феномен получил названието система за подкрепление.

Но за активирането на допамина у човека, днес вече няма необходимост от имплантиране на електрод в неговия мозък.

Нашият свят е пълен с такива допаминови стимуланти – започвайки от съдържанието на лъскавите списания и се стигне до снимките в социалните мрежи. И всяко едно от тези изкушения може да превърне дори и най-непоклатимият психически човек в опитно животно на Олдс и Милнер.

Какво управлява всички наши желания и импулсивни постъпки
4.4 (88.57%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 27, 2015 14:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи