Какво ви прави по-щастливи – свободното време или парите

Мария
Написана от Мария март 10, 2016 17:13

Какво ви прави по-щастливи – свободното време или парите

Акценти:

  • Амбициозни цели - реализация
  • Щастие - свободно време
  • Приоритети - поставяне

Свързани:

Разбира се времето е пари. Затова ни се налага да пожертваме нещо и да определим приоритети. Пари или свобода – към какво се стремите? От избора всъщност зависи не само вашето благосъстояние.

Учени от университета на Британска Колумбия /Канада/ провели серия от експерименти, участниците в които били 4600 души, и установили, че хората, ценящи свободното време, като цяло са по-щастливи, отколкото тези, които поставят акцент върху доходите.

В рамките на изследването доброволците отговаряли на редица въпроси от реалния живот, за да могат психолозите да установят техните приоритети.

Например, биха се качили в самолет на нискотарифна компания и биха ли пътували по-дълго с прекачвания или биха заплатили повече, за да стигнат по-бързо до крайната точка; биха ли желали да съкратят малко продължителността на работния си ден, а заедно и с това и заплатата, или биха работили извънредно, за да получат допълнителен доход.

Друга двойка ежедневни решения – да се разходят по-далеч с евтин бензин или да стигнат с него само до дома; да вземат 50 долара кеш или да се възползват от дългосрочен купон за услуги за почистване с номинал от 120 долара. Изборът невинаги е очевиден, за сметка на това данните трябва да са обективни.

Установило се, че повече от половината от анкетираните повече ценят свободното си време, и най-важното, заради това са малко по-щастливи.

Въпреки внушителният размах, изследването има сериозно ограничение. В него взели участие работещи американци, канадски студенти и посетители на музея „Светът на науката“ във Ванкувър.

Не са анкетирани хора, които живеят под границата на бедността за американските и канадските стандарти, тъй като за бедните хора парите имат голямо значение що се отнася до житейските обстоятелства.

Като не е била установена връзка между избора на участниците техният пол, доходите и семейното им положение – поставянето на приоритетите е индивидуална работа.

Единствената установена връзка е, че колкото повече остаряват хора, толкова повече ценят времето си.

Да, и вероятно всеки от нас може да наблюдава тази взаимна зависимост върху себе си – когато навлизаме в зрелостта.

В периода след завършване на средното образование – 18-19 години, ние сме изключително амбициозни и затова ангажираме планираме изцяло времето си за постигане на някаква цел, като изобщо не си мислим и да си оставим няколко часа свободни за почивка.

Повечето младежи са толкова амбициозни, че са готови да работят и по празниците, изобщо да не почиват, но обикновено, когато станат на около 25 години осъзнават, че тази постоянна плътна ангажираност на времето, не ги е довела до желаната цел.

А напротив – повечето от планираните цели не са били реализирани, тъй като тяхното изпълнение е отлагано, поради разсеяност в резултат на липсата на почивка или нужда от сън.

Проблемът при всички младежи е поставянето на прекалено амбициозни цели в краткосрочен план, които на практика са нерелеализуеми, които ги кара да се чувстват нещастни.

Така че какво прави хората щастливи? Учените не знаят какъв е отговора на този въпрос. Но предполагат, че през свободното от работа време хората се занимават с неща, които в дългосрочна перспектива им дават чувство за удовлетвореност от собствения живот.

Психолозите се надяват, че заключенията от тяхното изследване ще тласнат хората към верния компромис между парите и свободата.

Какво ви прави по-щастливи – свободното време или парите
4.5 (89.87%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 10, 2016 17:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи