Какво всъщност правите с мозъка си?

Диана
Написана от Диана ноември 17, 2015 19:31

Какво всъщност правите с мозъка си?

Акценти:

  • Умствено развитие - в какво се състои
  • Сигнали - лошо здравословно състояние
  • Излишно пренатоварване - еднообразие

Свързани:

Мозъкът на човека е нещо уникално, но не бива да бъде пресилвано често, защото това може да доведе до много неприятни последствия за нормалното ни здравословно състояние и да ни навлече куп проблеми, които ще е много по-добре да избегнем, а не да се занимаваме да лекуваме в последствие. Все пак, по-добре въобще да не си ги причиняваме, отколкото да ги преживяваме и после оправяме, нали така?

Развиваме ли се умствено наистина?

Да се стремиш да се развиваш не само физически, но и умствено е нещо изключително важно за човешката природа и много по-необходимо, отколкото сме свикнали да си мислим.

Редовно да упражняваме мозъка си, да го поставяме пред предизвикателства от всякакво естество, да се опитваме да го контролираме и да използваме, колкото се може по-голям процент от него е нещо, което много малко хора правят и наистина отделят време да направят съзнателно.

А нещата, които можем да постигнем само с мозъка си са страшно много и на пръв поглед, могат да ни изглеждат дори недостижими, като някакъв сън, вълшебна приказка, а всъщност са истина. За жалост обаче, една огромна част от човешкото население не осъзнава това и не отдава необходимото внимание на този така важен орган от човешкото тяло.

Като се замислим, можем да кажем, че той е дори най-подценяваният орган – винаги се грижим за нещата, когато в тях се проявяват проблеми, нали? Това е изключително грешна и неправилна тактика, тъй като всяка една малка частица от тялото ни изисква наистина редовни грижи, за да може да функционира пълноценно и на пълни обороти, като добре смазана машина.

И тъй като, в съвременното ежедневие, всички третираме тялото си неправилно, то започва да дава сигнали отвсякъде – тук ни заболи това, там онова..

Но сякаш сигналите на мозъка никога не се зачитат – липсата на концентрация, краткотрайната памет, проблемите с вниманието, дори раздразнеността, напрегнатостта и нервността са следствие на зле положени грижи за сивото ни вещество.

Защо не се развиваме всъщност умствено?

Много хора са свикнали да бъркат посочените по-горе практики за развиване на съзнанието с така нареченото пресилване на мозъка – те са склонни да смятат, че това е работа на мозъка, която не му е необходима и само го натоварва допълнително. Това обаче хич не е така.

Тънка е границата между пренатоварването и редовните мозъчни упражнения, но е там, има я и е от жизненоважно значение за нас да умеем да я виждаме и да разграничаваме тези две така раздалечени, всъщност по смисъл, действия.

А хората сме склонни не да упражняваме мозъка си, а да го пренатоварваме – не толкова с излишна информация, тъй като всяка информация може да ни бъде от полза в даден момент, колкото с прекалено много еднообразна работа – колко пъти ви се е случвало да стоите на работа, прозявайки се, опитвайки се да измислите нещо, ако работата ви е свързана с творческа дейност? И не сте успявали.

Колко пъти ви се е случвало да препрочетете един абзац от книга и да не можете да запомните нито дума от него?

Колко често се случва на учениците наистина да седнат да учат материала си и да не могат да го запомнят?

Това са последствията от нетренирания пренатоварен мозък.

Развитие или излишно натоварване?

Правилното раздвижване на мозъка го кара да се развива в различни насоки, да упражнява различни свои части, а не да прави едно и също нещо непрекъснато и постоянно? И да се уморява, и да страда от това.

Затова е жизненоважно да обърнете внимание дали развивате наистина сивото си вещество или го натоварвате? Защото, както казахме, границата е тънка, но последствията са коренно различни – докато първото може буквално да „оправи“ живота ви, то второто може да го съсипе.

Какво всъщност правите с мозъка си?
4.4 (88.06%) 67 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 17, 2015 19:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи