Калций

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2014 22:18

Калций

Акценти:

  • Калций
  • Функция
  • Кои са храните източник на калций?
  • Какви са дневни препоръчителни доза?

Свързани:

loading...

Калцият е минералът, който се съдържа в най-голямо изобилие в човешкото тяло. Зъбите и костите съдържат най-много от него.

Нервните клетки, телесните тъкани, кръвта и другите телесни течности съдържат останалата част от него.

Функция

Калцият е един от най-важните минерали за човешкото тяло. Спомага за поддържането на добрият здравословен вид на костите и зъбите.

Приемът на необходимите за тялото количества калций през целия живот се смята, че може да помогне за предотвратяване развитието на остеопороза.

Калцият е от съществено значение за:

• Растежът и поддържането на здрави кости и зъби;
• Съсирването на кръвта;
Добрата комуникация между нервните клетки, като улеснява изпращането и получаването на нервните сигнали;
• Освобождаването на хормони и други вещества в тялото;
• Поддържане на нормален сърдечен ритъм;

Хранителни източници

Калцият и млечните продукти

Много храни съдържат този изключително важен за тялото минерал, но млечните продукти са най-добрият негов източник.

Млякото и млечните продукти като кисело мляко, сирене и прясно мляко съдържат калцият във форма, която много лесно се усвоява от организма.

Пълномасленото мляко, с 4% масленост, се препоръчва за деца на възраст от 1 до 2 години.

Хората в зряла възраст и децата над 2-годишна възраст трябва да пият нискомаслено /2% ли 1%/ или обезмаслено мляко и да консумират други млечни продукти.

Премахването на мазнините няма да намали количеството на калция в млечния продукт.

Киселото мляко, повечето сирена и суроватката са отлични източници на калций и се предлагат в голямо разнообразие с ниско съдържание на мазнини или напълно обезмаслени.

Млякото също съдържа фосфор и магнезий, които спомагат за по-доброто усвояване и за по-лесното отлагане на калциевите соли в костите.

Но е необходим и витамин D, за да е възможно калцият ефективно да се използва от тялото.

И именно затова е препоръчително на децата да се осигурява прием на мляко, обогатено с витамин D, тъй като хората, обитаващи районите северно или съответно южно от 33-тия паралел не са в състояние да си набавят необходимото им количество от изключително важния хранителен компонент през зимните месеци, дори и да се излагат продължително време на слънчева светлина.

Други източници на калций

Зелените листни зеленчуци като броколи и останалите сортове зеле, горчицата, зелената ряпа и др. са също добър източник на ценния минерал.

Други храни, които ще ви помогнат да посрещнете нуждите от калций на организма ви са:

• Сьомга и сардини, но при условие, че са консервирани с меките си кости;

• Бадеми, бразилски орехи, слънчогледови семена, тахан и сушени зърна;

• Черна меласа, която е по-популярна като долнокачествена портвайн меласа;

Препоръчителни дози

Желателно е калцият да постъпва в тялото от богати на ценния минерал храни, като млечните продукти. Колко калций е необходимо да се приема ежедневно чрез храната се определя въз основа на възрастта и пола.

Но и други фактори като бременност и налични заболявания също са важни.

Кърмачета /препоръчителен прием/

• 0-6 месечна възраст – 200 мг. дневно;
• 7-12 месеца – 260 мг. /дневно;

Деца и юноши

• От 1 до 3 години – 700 мг. на ден;
• 4-8 г. – 1000 мг. на ден;
• 9-18 г. – 1300 мг. дневно;
За хора в зряла възраст

• 19-50 години – 1000 мг. дневно;
• 50-70 г – за мъже – 1000 мг. дневно, а за жените 1200 мг;
• Над 71 годишна възраст – 1200 мг. дневно;

При бременност и кърмене

• 14-18 годишна възраст на майката – 1300 мг. дневно;
• 19-50 г. – 1000 мг. дневно;

Дози до 2500-3000 мг. на ден смятат от учените за безопасни, когато се приемат комбинирано от храни и хранителни добавки за деца и юноши, а за хора в зряла възраст 2000-2500 мг.

Списъкът по-долу ще ви помогне да определите колко калций получавате с храната:

• 1 чаша прясно мляко /250 мл./ – 300 мг.;
• 200 мл. кисело мляко – 300 мг.;
• 50 гр. сардини с кости – 240 мг.;
• 6 гр. варена ряпа – 220 мг.;
• 100 грама бадеми – 200 мг.

Както бе посочено по-горе витамин D е необходим за абсорбцията на калция. Затова при избора на калциеви добавки, потърсете такива, които го съдържат във формата D3.

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2014 22:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи