Към кои болести жените са най-уязвими

Калина
Написана от Калина февруари 19, 2015 18:39

Към кои болести жените са най-уязвими

Акценти:

  • Защо има болести характерни само за жените?
  • Защо имунната система на жените е по-слаба?
  • Защо жените са по-уязвими към някои болести спрямо мъжете?

Свързани:

Има някои заболявания и състояния, които засягат само жените и други, които засягат както жените, така и мъжете, но все пак нежният пол е по-предразположен към тях.

Въпреки че мъжете могат също да заболеят от рак на гърдата, в над 90% от случаите това заболяване е присъщо на жените, а това важи и за много други заболявания като хранителни разстройства и други.

Причината за това е, че повечето неизлечими или много тежки болести е, че имунната система на жените е по-слаба от тази на мъжете.

В женския организъм не се синтезират много вещества, които пък са неотлъчна част от мъжката имунна система.

Дали случайно или не чак толкова, дори и науката мълчи, но истината е, че жените са много по-застрашени от заболявания в наши дни и трябва да се пазят много повече от мъжете.

Например, заболявания като лулус са характерни и за мъжете, но 9 от 10 души, диагностицирани с това заболяване са представителки на нежния пол.

„Имунната система на жените не е толкова силна както тази при мъжете и далеч не е толкoва издръжлива на постоянни атаки от болестопричинители” – каза д-р Вирджиния Лaд основател и изпълнителен директор на американската асоциация за автономни заболявания.

Причината, поради която нещата са такива, според учените не се дължи на пола като основна причина, а на последъчния ефект от това, че жените произвеждат естроген, а мъжете тестостерон.

Според учените в състава на естрогена липсват много вещества, които са с благоприятен ефект върху имунната система и все пак изследванията са все още в начална фаза.

„Още дълго време ще ни е нужно, за да разгадаем половите хормони и как те се отразяват върху цялостните функции на тялото” – сподели д-р Лад.

Днес ще ви представим и 3-те най-често срещани заболявания, към които жените са много по-уязвими, спрямо мъжете.

  1. Множествена склероза

Това е заболяване на централната нервна система, което засяга доста висок процент от хората по света.

Освен това към това заболяване, жентие са по-уязвими с до 3 пъти, спрямо мъжете.

При това заболяане симптомите започват с леки болки в мускулите и приключват с цялостно обездвижване, парализа или загуба на зрението.

При повечето хора то се проявява на възраст между 20 и 40 години. Въпреки че това заболяване е излечимо, лечението никак не е леко и не понася на повечето заболели.

  1. Полово предавани инфекции

Заболяване, от което заболяват милиони хора годишно и докато то е присъщо и на мъжете, жените са с 2 пъти по-висок риск от подобни инфекции.

Причините за това са, че кожата на влагалището е много по-нежна от тази на пениса и следователно бактериите проникват много по-лесно в индивида.

Освен това при жените няма подсказващи за това заболяване симптоми като гонорея или хламидия, което означава, че заболелите от такъв вид инфекция жени, разбират много по-късно, което усложнява лечението.

  1. Депресия

Проучвания показват, че жените са до 3 пъти по-склонни към депресия спрямо мъжете.

Тук науката има отговор и той е, че това се дължи на ежемесечния цикъл на жената, който води до хормонални проблеми и често включва психични разстройства.

Освен това е доказано, че жените са по-дълголетни от мъжете и следователно, когато една възрастна е налице, но мъжът почине от старост, жена му е много по-склонна към депресия .

Към кои болести жените са най-уязвими
4.6 (92.86%) 28 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 19, 2015 18:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи