Камъни в жлъчния мехур – необходима ли е операция

Мария
Написана от Мария май 26, 2015 10:06

Камъни в жлъчния мехур – необходима ли е операция

Акценти:

  • Жлъчегонни препарати - опасни
  • Екстракорпорална литотрипсия
  • Неивазивен терапевтичен метод

Свързани:

Камъните в жлъчния мехур могат да създадат на човека много неприятности.

Избавянето от тези образувания в жлъчката е възможно с помощта на операции. И въпреки това операцията за премахването на жлъчния мехур е показна не за всички хора и невинаги.

При какви обстоятелства се прибягва до алтернативно лечение и кога хирургическата намеса е неизбежна.

Как се образуват камъните в жлъчката?

Жлъчният мехур е малък орган под формата на торбичка, в която се събират 50-80 мл жлъчка – течност, която е необходима на организма за усвояването на мазнините и за поддържането на нормална микрофлора.

Ако жлъчката застоява, то нейните компоненти започват да се утаяват и да се кристализират. Така се образуват камъни, които с годините се увеличават по размери и количество.

Както е известно, жлъчката се състои от различни компоненти, поради това и камъните могат да се различават по своя състав. Разграничават се следните видове жлъчни камъни:

• Холестеролови – образувани от холестерол и неговите производни;
• Калциеви – в техния състав преобладават калциевите соли;
• Пигментни – образуват се от пигмента билурбин;

Но най-често тези образувания бива смесени. Техните размери варират от 0.1 мм до 5 см.

Пусковият механизъм на жлъчнокаменната болест могат да бъдат заседналият начин на живот, а също и неправилно хранене с преобладаваща консумация на лютива, мазна и печена храна.

Според статистиката всеки 5-ти жител на планетата „носи“ в своя жлъчен мехур камъни. В тази голяма група жените са повече от мъжете. Това се свързва с факта, че женските полови хормони забавят оттичането на жлъчката.

Кога е най-добре камъните в жлъчката да не се пипат?

Ако вас нищо не ви безпокои, то това съвсем не означава, че нямате камъни в жлъчния мехур. Тези образувания в жлъчния мехур могат с години да не дават признаци за себе си.

Заболяването може да бъде заподозряно, когато се появи болки в дясното подребрие, появява се горчив вкус в устата, а след хранене на човек започва да му се повръща.

Патологичният процес се усложнява, когато камъкът започва да навлиза в жлъчния проток. Тогава възниква и жлъчната колика.

На болният започват да го безпокоят силни болки в дясното подребрие, които е възможно да се разпространят към гръбнака, дясната ръка и ключицата. Често хората, страдащи от това заболяване, са обезпокоени от гадене и повръщане.

Обикновено при жлъчнокаменна болест – холелитиаза, е показна операция по отстраняване на жлъчния мехур. Но ако гореописаните симптоми не ви безпокоят и камъните не „бушуват“, то е по-добре да ги оставите в покой и да се насочите към избор на консервативния метод на лечение.

Най-важното при тази терапия е строго придържане към специфичен хранителен режим, от който се изключват мазната, пържената, пикантната и пушената храна.

Също така при това заболяване са строго забранени жлъчегонните препарати, тъй като способстват за придвижването на камъните, което е възможно да предизвика тежки усложнения.

Ако жлъчните камъни са с неголеми размери може да се направи опит те да бъдат разтворени със специални лекарствени средства. За съжаление гаранции при такова лечение никой не може да даде, тъй като медикаментозната терапия при такива случаи не е с висок процент на ефективност.

Също така жлъчните образувания могат да бъдат разрушени с високоенергийни вълни, които формират ударна вълна, която без да уврежда тъканите разтрошава камъните в жлъчният мехур. Този неинвазивен терапевтичен метод се нарича екстракорпорална литотрипсия.

Камъни в жлъчния мехур – необходима ли е операция
4.5 (90.7%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 26, 2015 10:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи