Камилите заразяват хората с простудни вируси

Мария
Написана от Мария август 24, 2016 12:35

Камилите заразяват хората с простудни вируси

Акценти:

  • Разпространение - наблюдение
  • Вирус - настинка
  • Ваксина - изпитвания

Свързани:

И това не е единственото нещо, което хващаме от тях.

Международен екип от учени откри, че един от четирите коронавируси, причиняващи обикновена настинка – вирус, известен като HCoV-229Е е с произход от камили, преди да бъде предаден на човека.

Резултатът е малко изненадващ, тъй като изследователите изобщо не били наясно, че вируси могат да се разпространяват между камила и човек.

Това всъщност е станало известно през 2012-та година, когато Близкоизточният респираторен синдром /МЕРС/ се разпространява от камилите към хората.

Сега, новото изследване показва, че камилите могат да причинят един куп инфекции, сред тях са риновирусите и трите други коронавируси, HCoV-229Е е един от основните патогени, които ни карат да страдаме от настинка всяка зима.

В рамките на проучванията на МЕРС, който е смъртоносен в почти 1/3 от случаите, били изследвани около 1000 камили за корона вируси, и учените били изненадани да открият патогени, които са свързани с HCoV-229Е, вирус на обикновената човешка настинка, в почти 6% от случаите, отбелязва ръководителят на изследването Кристиан Дорстен, от университетската болница в Бон, Германия.

За да се потвърди дали това е просто един обикновен случай на вируса, който е сходен при всички животни, екипът от учени направил молекулно сравнение на обикновен вирус на настинката при камилите, хората и прилепите, за които е вече известно, че могат да заразяват хора.

Резултатите от анализа, че простудният вирус не просто е подобен при хората и камилите, но е прескочил от камилите на човека в определен момент от историята.

След това направили и още нещо – изолирали простудни камилски вируси, ги въвели през същия рецептор на човешките клетки, който използват и обикновения човешки простуден вирус.

Макар и да е важно откъде произхожда обикновената настинка, изследването е от решаващо значение за установяване как МЕРС вируса, който предизвиква тежки, често с летален изход, инфекции на дихателните пътища, се разпространява от камилите на хората, и как може да се преустанови този процес в бъдеще.

Добрата новина е, че човешкото тяло има доста добра защита срещу камилския вирус на обикновената настинка, което подсказва, че добрата имунна система би била в състояние да се пребори с МЕРС.

Екипът от учени също така установи, че камилският HCoV-229Е се е променил значително, за да може да се предава от човек на човек. Същата все още не може да се случи с МЕРС.

Този тип корона вирус, който предизвиква Близкоизточният респираторен синдром, е доста странен, тъй като възникват ограничени епидемични огнища – например, в отделни болници.

Вирусът не се е адаптирал достатъчно добре за хората, и следователно не е в състояние да се разпространява в световен мащаб, поне към момента.

Но лошата новина е, че ако щом вирусът на обикновената настинка, който произхожда от камилите, може да се разпространява сред хората, тогава най-вероятно и МЕРС в един момент ще еволюира и ще започне бързо да заразява хората. Това означава, че изследователите трябва да го наблюдават отблизо.

Сегашното изследване дава предупредителен знак по отношение на риска от пандемия с МЕРС, защото е много вероятно този корона вирус да мутира, както го е направил обикновеният вирус на настинката.

Ваксина срещу този опасен вид коронавирус е разработена, но клиничните изпитвания ще започнат през следващата година.

Камилите заразяват хората с простудни вируси
4.5 (90.77%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 24, 2016 12:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи