Канелата помага страшно много да научаваме повече

Мария
Написана от Мария юли 16, 2016 11:20

Канелата помага страшно много да научаваме повече

Акценти:

  • Пластичност - канела
  • Усвояване - трудно
  • Успех - образование

Свързани:

Американски учени откриха доказателства, че употребата на канела може да има положителен ефект върху способността на човек да научава нова информация и да придобива нови умения.

Изследването засега е проведено само върху мишки, но ако научните констатации се потвърдят, може да се предложи елементарен метод, който може да се приложи от всекиго, който желае да научи повече, както и ще позволи на учените да разберат по-добре основните механизми в мозъка, които контролират ученето.

Познаването на мозъчните механизми, които затрудняват ученето е важно за разработването на стратегии, които са ефективни за подобряване на паметта и за способността на човек да се обучава.

За да се разберат по-добре констатациите на учените от новото изследване, първо трябва да се разбере какво контролира ученето.

Макар че причината защо някои хора усвояват информация по-лесно, отколкото други, е до голяма степен загадка, учените вече са доказали, че способността на човек да научава е в хипокампуса – дял на мозъка, който организира, генерира и съхранява информация.

Изследователите също така знаят, че хората, които по-трудно учат имат по-ниски нива от CREB – протеин, който е важен за създаването на спомени – и повече GABRA5, който забавя функциите на мозъка и затруднява запомнянето.

За новото изследване учените започнали да хранят мишките с канела, защото когато се метаболизира, се превръща в натриев бензоат, популярно лекарствено средство, което според изследователите се използва за лечение на мозъчно увреждане.

Тяхната хипотеза е, когато това вещество проникне в мозъка, то може да увеличи нивата на CREB и да намали образуването на GABRA5, което води до подобряване на паметта, пластичността на мозъка, и следователно до повишаване на способностите за възприемане на информация.

За да провери дали това е така, екипът от учени решил да определи кои мишки се справят с ученето добре и кои не толкова. За тази цел те трябвало да открият един единствен отвор в лабиринт.

След това анализирали колко по-добре се представители мишките, които запомнянето на нова информация, не им се отдавало след инжектиране на разтвор на канела.

И установили, че тези, които най-трудно възприемали нова информация ставали по-добри , след като хапнели от вкусната подправка, докато тези мишки, на които им се отдавало останали на приблизително същото ниво.

Това показва, че канелата може да е добър и евтин начин за подпомагане на тези, на които им е трудно с ученето, но пък не е от полза за тези които вече са добри в това.

Учените отбелязват, че са използвали канелата, за да обърнат биохимични, клетъчни и анатомични промени, които се случват в мозъка на мишки, на които учените им е трудно.

Индивидуалните разлики в способността за усвояването на информация и за успеха в образованието е глобален проблем. Затова трябва да се продължат изследванията и да се проведат с хора, на които им е трудно да учат.

И ако тези резултатите се запазят и при истински студенти, които изпитват затруднения в ученето, употребата на канела би им била много полезна.

Макар че резултатите са наистина обещаващи, важно е да се отбележи, че експериментът е проведен върху мишки, което означава, че употребата на канела може да не се окаже от полза за хората с подобен проблем.

Канелата помага страшно много да научаваме повече
4.5 (89.71%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 16, 2016 11:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи