Каперси

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 17:24

Каперси

Акценти:

  • Каперси
  • Хранителна стойност
  • Лечебно действие
  • Полезни свойства

Свързани:

loading...

Каперсите представляват неразвитите цветове на едноименния храст /каперсов храст/. Това растение е от род Capparis spinosa принадлежи към семейство Кръстоцветни.

Диаметърът на неразвитите цветове, които се използват за храна е около 1 см. Храстът или тревистото растение е разпространено в Средиземноморския регион, в Азия, Индия и Северна Африка.

Оригиналният вкус на каперсите и тяхната ниска калоричност са причина, те да се превърната в много ценна храна за човека още преди 2000 години, а може би и по-рано. Първоначално като храна те били използвани от древните гърци.

Предполага се, че названието на каперсите произхожда от това на остров Кипър.

Хранителна стойност на 100 грама каперси

• Белтъчини – 0.8 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 2.5 грама;
• Минерални соли – 0.1 грама;
• Вода – 85 грама;
• Енергийна стойност – 14 килокалории;

Каперсите са нискокалорична и диетична храна, тъй като в 100 грама, когато са в суров вид съдържат 14 килокалории на 100 грама.

Калоричността на 100 грама консервираните каперси е 23 килокалории. Те могат да се употребяват от всички, в това число и от хората, страдащи от затлъстяване.

Полезни свойства

Каперсите съдържат алкалоидът капаридин. В плодовете им има до 12% захари, до 0.32% рутин. А също и аскорбинова киселина, тиогликозиди, стероидни сапонини, ензимът мирозин, червен пигмент и йод.

В недоразвитите цветове на каперсовия храст се съдържат 21-29% белтъчини, 3-4.6% мазнини, 0.32% рутин, аскорбинова киселина, етерично масло, пектин.

В семената до 18% протеини и между 26 и 36% масло с високо съдържание на мазнини.

Каперсите са използвани от древни времена като средство за намаляване на кръвното налягане. Основните им лечебни свойства са:

• Обезболяващи;
• Антисептични;
• Противовъзпалителни;
• Пикочогонни;

Полезните свойства на каперсите са обусловени от богатия им състав. Семената им съдържат растителни влакна и широк спектър от витамини – А и от група В – В1, В2, В4, В5, В6, токоферол, витамин К и никотинова киселина.

Освен това ползите за здравето от каперсите се дължат и на широката гама от микроелементи, влизащи в техния състав – натрий, калий, желязо, магнезий, цинк, мед, селен, фосфор, манган, калций.

Въпреки всички полезни свойства на тази храна и ниската ѝ калоричност до голяма степен остава неизвестен за повечето хора, че в нея е установено наличието на високи нива на натрий.

Прекомерният прием на този микроелемент чрез храната е възможно да се отрази негативно на човешкото здраве. За да бъде неутрализиран натрият, преди употреба каперсите е необходимо да бъдат накисвани във вода.

Но най-полезни биха станали те, ако бъдат потопени за известно време в зехтин. Калоричността на каперсите, консервирани в каквото и да е олио, се изменя не съществено, затова и в този случай те си остават диетична храна.

В народната медицина отдавна се препоръчва употреба на каперси с цел намаляване и дори пълно отзвучаване на болки в ставите, дължащи се на заболяването артрит.

Но се прилагат и при други здравословни проблеми като:

• Метеоризъм;
• Различни заболявания на щитовидната жлеза;
• Болки в зъбите и възпаления на венците;
• Сърдечно-съдови патологии;

Всички части на растението използват с лечебна цел при:

• Сърбеж по цялото тяло;
• Жълтеница;
• Неврози;
• Тежкото инфекциозно заболяване бруцелоза;

Всевъзможните проявления на алергии и ревматизъм още древните араби лекували с корени на каперсовия храст. Недоразвите пъпки на каперсите са отлично средство за преодоляване на слаб и липсващ апетит.

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 17:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи